Manželé z Kolové na Karlovarsku mají podezření na nekalý chov psů v jihočeské Bechyni

26. únor 2015

Problém nekalého byznysu se štěňaty se občas nevyhne ani registrovaným chovným stanicím. Konkrétní podezření mají mladí manželé z Kolové u Karlových Varů. Podle jejich tvrzení má stanice Černý Šaolin z Bechyně na Táborsku pověst množírny s nevhodnými podmínkami chovu.

Zdejší chovatelku plemene Cane corso podezírají, že provádí příbuzenské krytí, obchoduje s krycími listy a má nezdravá zvířata. Sami mají nemocné štěně, které si odtud před několika měsíci odvezli.

Lucie Markusková z Kolové na Karlovarsku, si se svým manželem pořídili dva měsíce starou fenku Pandoru minulý rok v září. Jenže místo radování se z výchovy a nového člena rodiny je prakticky od začátku provází jen starosti.

„Už v autě nám přišlo, že docela silně zapáchá. To jsme si říkali, že ji budeme muset hned odblešit a vykoupat. Od té doby, co jsme jí přivezli, i když je vyvenčená, tak se doma počurá během následujících 20 minut opakovaně. Je schopná se na vycházce vyčurat i ve stoje, za chůze. Nějaký problém tam určitě je. Ale není jednoduché vše zjistit, i s ohledem na její nízký věk,“ říká Markousková.

Veterinář prozatím diagnostikoval zánět močového měchýře, který zasahuje až k ledvinám. S důvodným podezřením, že infekcí štěně trpělo ještě před odběrem.

Bylinky problém nevyřešily

„Ten pes je od věku miminka pořád na práškách a při těch posledních antibiotikách sám pan doktor říkal, že pokud to nezabere, není to cesta, kterou se budeme ubírat dál, protože ten pes nebude mít žádnou imunitu. Zjistila jsem, že Panduřina sestra je taky nemocná. Těch psů je řádově dvacet, o kterých já vím,“ doplňuje paní Lucie.

Manželé Markuskovi o zdravotních potížích štěněte informovali chovatelku Kateřinu Netíkovou. Ta na situaci reagovala zasláním bylinek s tím, že její psi jsou v pořádku a nemůže nijak novým majitelům pomoci. Nakonec se tedy svěřili poradci chovu Jiřímu Dospělovi, kde je Kateřina Netíková členem. U něj ale zjistili to, co asi nikdy nechtěli.

„Já jsem jim nikdy krycí listy nevydal, minimálně poslední čtyři roky. To, že mě obcházejí, já nejsem schopen ovlivnit. Dozvěděl jsem se, že tam množí štěňata. Když jsem jim to řekl, tak jsem byl špatný a tím to skončilo,“ dodává Dospěl.

Obrátili jsme i na samotnou chovatelku Kateřinu Netíkovou. Nebylo to ale jednoduché. Kontakty, které jsou na webových stránkách, buď nefungovaly, nebo telefon nikdo nezvedal, a na email ani zprávu nikdo nereagoval. Až po výzvě na sociální síti nás chovatelka kontaktovala.

„Nebudu se k tomu vyjadřovat, poněvadž byly podniknuty kroky ze strany ČMKU (Českomoravské kynologické unie), Klubu chovatelů málopočetných dogovitých plemen psů, na náš podnět i ze Státní veterinární správy a na další podnět řeší tuto situaci i právníci,“ říká Netíková.

Podezřením, že se ve stanici se psy špatně zachází, se zabývá Českomoravská kynologická unie. Manželé Markuskovi založili na sociální síti diskusní skupinu, kde se svými zkušenostmi přispělo už několik lidí.

autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio