Mariánské Lázně chtějí rekonstruovat historický dům Chopin

5. prosinec 2016

Mariánské Lázně připravují na příští rok rekonstrukci historického domu Chopin. Dům na Hlavní třídě je dějištěm kulturních akcí a sídlí v něm infocentrum. Zázemí budovy už je ale zastaralé.

Město již zadalo zpracování projektové dokumentace za 1,3 milionu. Rekonstrukce by měla stát řádově miliony korun. Mariánské Lázně proto chtějí žádat o dotaci.

„Infocentrum je třeba modernizovat. V současnosti je ten dům také bariérový, chceme tam udělat výtah a propojit všechna patra tak, aby se tam dostali i handicapovaní,“ říká místostarosta Vojtěch Franta.

V domu Chopin sídlí Západočeský symfonický orchestr, nachází se zde Chopinův památník, hudební síň a malá scéna. Projektovou dokumentaci město zadalo s podmínkou, že musí být zpracovaná včas, aby bylo možné do března příštího roku požádat o dotaci.

„Výběrové řízení vyhrál pražský architekt s celkem odvážným návrhem. Bude ale nyní limitován termínem. Peníze chceme čerpat z programu na obnovu památek pro nominanty na seznamu UNESCO," doplňuje Franta.

Rekonstrukce domu má být jedním z kroků ke zvelebení centra města. Chopinův dům poblíž centrálního parku byl postaven v první etapě výstavby města mezi lety 1819 a 1820, od roku 1958 je památkové chráněn. Od roku 1960 je ve druhém patře domu umístěn památník Fryderyka Chopina, který v domě v roce 1836 pobýval. Samotná expozice i další části domu byly několikrát rekonstruovány.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio