Město Cheb chce ukončit smlouvu na svoz odpadu

12. únor 2016

Město Cheb plánuje vypovědět smlouvu na svoz odpadu se společností Marius Pedersen. Hlavním důvodem k tomuto kroku je podle vedení radnice skutečnost, že stávající smlouva je zastaralá a v důsledku toho ji už ani není možné dodatečně měnit.

„S firmou jsme se dohodli na snížení ceny za svoz tříděného odpadu, ale právníci řekli, že uzavření dodatku smlouvy v tomto duchu není možné. Chceme proto požádat zastupitelstvo, aby nám dalo mandát jednat o ukončení smlouvy,“ uvedl starosta Petr Navrátil.

Ukončení 20 let staré smlouvy přitom možná nebude úplně jednoduché. Běžným způsobem je totiž prakticky nevypověditelná. „Chceme se pokusit se svozovou firmou na ukončení smlouvy dohodnout. Pokud by se to nepodařilo, museli bychom o její ukončení požádat soud,“ poznamenal starosta.

Město si před časem nechalo zpracovat podrobnou analýzu, kde došlo ke srovnání nákladů na svoz různých druhů odpadů v Chebu a jiných městech. Vyplynulo z ní, že ceny, které město platí za komunální odpad, jsou srovnatelné s ostatními městy, ale u separovaného odpadu je částka vyšší.

Po ukončení stávající smlouvy přicházejí v úvahu dvě možné varianty

„První je vypsání výběrového řízení na novou svozovou firmu. Společností, které v tomto oboru působí, přibývá. Takže bychom mohli vysoutěžit lepší ceny. Druhou možností je začít si svoz zajišťovat prostřednictvím vlastní společnosti,“ dodal Navrátil.

Jen svoz netříděného komunálního odpadu stojí město Cheb ročně zhruba 28 milionů korun. Když se k tomu připočte svoz tříděného odpadu, zajištění provozu sběrných dvorů, likvidace černých skládek nebo vyvážení odpadkových košů, částka výrazně překračuje 40 milionů korun.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio