Muzeum v Karlových Varech je po rekonstrukci. Veřejnosti nabízí novou hlavní expozici

20. duben 2017

Krajské muzeum v Karlových Varech je po dvou letech opět otevřeno. Rekonstrukce areálu na Nové louce přišla rozpočet krajského úřadu na téměř 40 milionů korun. Přibližně polovinu z této částky si vyžádal vznik nové hlavní expozice. Sbírkové předměty prezentuje pomocí moderní techniky.

Budova karlovarského muzea se na první pohled příliš nezměnila. Rozsah stavebních úprav ale napovídá pohled do vstupní haly. Chybí tady nepůvodní obložení stěn a zbytečné přístavby. Pokladna se přestěhovala na nové místo a vstupní část muzea působí vzdušně a prostorně. Podlaží jsou díky novému výtahu bezbariérová a návštěvníkům nabízejí 10 výstavních sálů.

„Muzeum tohoto typu se vyznačuje mnoha tématy. Je to vždycky problém najít způsob, jak témata skloubit. Je komplikované, vytvořit pro ně odpovídající prostředí,“ říká autor celkové podoby expozice Jiří Javůrek. „Tady v budově zůstaly původní v podstatě jen zdi. Objekt jsme kompletně nově zasíťovali. Nová je tady audiovizuální technika. A různé druhy projekcí,“ dodává Javůrek.

Hlavní expozice muzea se mění po 30 letech. Její téma ale zůstává prakticky stejné

Podle ředitelky muzea Lenky Zubačové trvala faktická příprava nových výstavních sálů 5 let. „Téma je stejně jako u staré expozice zaměřené na dějiny Karlových Varů a přírodu v regionu. Expozice je teď ale moderní a interaktivní. Rozhodně nechceme konkurovat například IQ parkům. Najít rovnováhu mezi vzácnými exponáty novou technickou bylo velmi složité. Nechtěli jsme, aby převažovaly monitory nad sbírkovými předměty,“ tvrdí Zubačová.

Na vzniku expozice spolupracovaly desítky odborníků. Jednotlivé výstavní sály představují ukázky archeologie a přírodní zajímavosti. Dále vývoj regionálního průmyslu, významné osobnosti a politické události. Obsahuje ale také prohlídkové okruhy pro děti anebo slabozraké.

Mezi nejvýznamnější unikáty nové expozice patří dřevěná Doupovská madona z 15. století. Socha pochází ze zaniklého kostela v Doupově, který byl v 50. letech 20. století kvůli vzniku vojenského prostoru zbořen.

Muzeum krajského města dostalo novou expozici v sezóně, kdy si připomíná 150 let od svého založení.

Nová expozice karlovarského muzea
autor: zdt
Spustit audio