Na hradech a zámcích už neplatí zákaz fotografování. Na selfie tyče ale zapomeňte!

5. duben 2016

Národní památkový ústav otevřel v letošní sezóně v Karlovarském kraji tři významné zámecké areály: Bečov, Kynžvart a Valeč. Všechny tři objekty vstoupily do turistické sezóny s novinkami. Mezi důležité informace v této souvislosti patří, že ani jeden areál nezdražil vstupné. A to je pro návštěvníky určitě dobrá zpráva.

„Začátek návštěvnické sezóny byl velmi šťastný. Jenom za Velikonoce na naše objekty v Karlovarském kraji přišlo přes dva tisíce návštěvníků,“ říká Dušan Michelfeit z územního odboru Národního památkového ústavu.

Ten také doufá, že návštěvníky budou historické areály lákat i nadále. Třeba s ohledem na to, že stejně jako v jiných regionech i zde památkáři zrušili zákaz fotografování v interiérech.

„Zákaz fotografování na našich hradech a zámcích byl letitý. My jsme se rozhodli od letošní sezóny tento zákaz zrušit. Takže v interiérech budou moci návštěvníci fotografovat. Chtěl bych ale říct, že to svolení není bez omezení. Určitě nebude možné používat blesky, selfie tyče, stativy i další pomůcky a fotografování bude výhradně pro osobní potřebu,“ upozorňuje Michelfeit.

Vlajkovou lodí v regionu je Bečov nad Teplou s relikviářem svatého Maura

Poklad zůstává ústředím zámecké expozice, která stále více myslí na rodiny s dětmi. Má pro ně připraveny zvláštní prohlídkové okruhy. Alena Švehlová připomíná, že Bečov myslí také na badatele.

„Pokračujeme také v nabídce speciálních prohlídek, hlavně té části, která běžně není otevřená veřejnosti, tedy středověkého hradu. Budou tam probíhat prohlídky na různá témata včetně putování po erbech, tedy zaměřené na heraldiku,“ popisuje Švehlová.

Dětští návštěvníci u relikviáře sv. Maura

Právě v letošním roce si Bečov připomíná 20. výročí otevření areálu pro veřejnost. Možná se dočká i miliontého návštěvníka. V Kynžvartu je sbírka nově rozdělena do dvou prohlídkových okruhů. V průběhu roku zde nabídnou nové části expozice.

„Rádi bychom v průběhu hlavní sezóny prezentovali část dochované sbírky mincí. Jedná se o rozsáhlou sbírku asi 12 tisíc kusů jak antických, tak i středověkých mincí, které budou prezentovány na zámeckém okruhu muzea,“ slibuje kynžvartský kastelán Ondřej Cink.

Zámek Valeč má krásnou fasádu a dokonalou střechu. Prohlídka interiérů je ale zatím pouze pro zájemce, kteří chtějí vidět zámecké sály s chodbami v hodně syrovém stavu. A co čeká turistu poté, co si v pokladně zakoupí vstupenku?

„Zapůjčí si sám průvodcovský text a záleží na něm, jestli na to zámku stráví pět minut nebo půl dne. Navíc páteční a sobotní prohlídky jsou možné do 23. hodiny a ty návštěvníci často využívají s tím, že si půjčí lucerny a prochází si zámek s hořící lucernou a se svíčkou,“ dodává na závěr kastelánka ve Valči Alena Zemanová.

Národní památkový ústav letos uvedl do provozu nové internetové stránky. Zájemci by na nich měli najít více obrazového materiálu.

autor: zdt
Spustit audio