Na kotlíkové dotace zbývá ještě 10 milionů. Peníze vystačí pro sto žadatelů

15. únor 2018

Koncem srpna minulého roku spustil Karlovarský kraj v pořadí již druhou vlnu kotlíkových dotací. Díky nim mohou majitelé rodinných domů získat peníze na výměnu starých neekologických kotlů za moderní zdroje vytápění.

V současné době k rozdělení zbývá ještě zhruba 10 milionů korun. Tato suma vystačí přibližně pro sto žadatelů.

S blížícím se koncem topné sezony evidují pracovníci krajského úřadu stále častější dotazy, jestli jsou k dispozici ještě volné finanční prostředky a zdali je ještě možné o dotaci požádat.

„Ačkoliv bude příjem žádostí ukončen až 29. března příštího roku, doporučujeme lidem, aby s jejich podáním neotáleli a využili jedinečné příležitosti získat peníze na nový, ekologický kotel. Dosud jsme zhodnotili přes 440 žádostí, z nichž 400 bylo nakonec projednáno a schváleno v radě kraje. Nyní se uzavírají smlouvy o poskytnutí dotace a proplácejí první úspěšné výměny. Dalšími žádostmi se budeme zabývat na jednání rady 5. března,“ upřesnil náměstek hejtmanky Dalibor Blažek.

O kotlíkové dotace mohou žádat majitelé rodinných domů, jejichž původní kotel nesplňuje předepsanou emisní třídu. Vyměnit jej mohou za automatický kotel na uhlí a biomasu, plynový kondenzační kotel, kotel na biomasu či za tepelné čerpadlo.

Podrobná pravidla dotačního programu jsou uveřejněna na elektronické úřední desce krajského úřadu a také na internetových stránkách, kde nechybí ani potřebné kontakty.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio