Na okraji Valče stojí pět let mongolská jurta. Letos o prázdninách přivítala nové obyvatele

6. srpen 2015

S nápadem na bydlení v jurtě přišel farmář Vojtěch Veselý před pěti roky. Obydlí tehdy postavil se svou snoubenkou. Interiér kruhového objektu obsahoval vše potřebné ke skromnému životu. Včetně elektřiny a kamen.

Prostory jurty byly rozdělené na obývací část, kuchyň, ložnici a knihovnu. Sociální zázemí jurty tvořilo dřevěné stavení. Farmář si tehdy pochvaloval možnost bydlet v těsné blízkosti svých hospodářských zvířat. Ty byly, a dodnes jsou hlavní součástí Biofarmy.

V letošním roce se ale do jurty přestěhovala nová dvojice. Cestovatel a farmář Roman Bartoň s přítelkyní Carol z německého Hamburku. Ještě předtím bylo nutné jurtu opravit. Pětiletý provoz se na stavu objektu trochu podepsal.

Vzhledově ale jurta zůstala prakticky stejná. V nejbližších týdnech ji ještě čeká zateplení. I v letošním roce se navíc na biofarmě bude konat Bioparty. Blízký pozemek přivítá i účastníky tradičního hudebního festivalu Povaleč.

A jak se současným obyvatelům jurty v netypickém obydlí vlastně žije? Farmář Roman je nadšený. Do jurty se přestěhoval ze starého domu ve Valči, který byl pro něho studený.

Jeho přítelkyně Carol pracuje pro neziskovou organizaci. A protože pochází z velkého města, uznává, že rozdíl v bydlení je pro ni veliký. Žije ale v těsném soužití s přírodou, a z toho je nadšená. V jurtě chce žít alespoň rok. Co bude dál, se uvidí. Před bydlením ve městě dá ale v budoucnu určitě přednost venkovu.

Česko-německá dvojice bydlí ve Valči na Karlovarsku v mongolské jurtě
autor: zdt
Spustit audio