Na plné využití Karlovarská karta zatím čeká

6. únor 2016

Zatímco ve velkých městech Karlovarského kraje mohou cestující v MHD využívat čipové karty, ambice stát se multifunkční kartou má v kraji jen Karlovarská karta. Už rok ji používá Dopravní podnik Karlovy Vary.

Karta je sice uzpůsobena pro to, aby se mohla stát i legitimací nebo virtuální peněženkou, zatím se s ní ale dá platit pouze v autobusech.

Karlovarská karta je úzce napojena na Plzeňskou kartu. Využívá stejné technologie i systém zpracování dat. Díky tomu Karlovy Vary ušetřily vysoké vstupní náklady na vývoj vlastního systému. Nad rámec běžných provozních nákladů město před spuštěním nového systému koupilo jen karty. Stálo to asi 1,2 milionu korun.

Podle ředitele Dopravního podniku Karlovy Vary Pavla Bohánka nový systém jen nahradil starý průkazkový. Dopravce nyní čeká i výměna odbavovacích strojků. Jejich nákup ale nebude výdajem navíc. Staré strojky měly autobusy MHD už asi 20 let, a tak s jejich výměnou dopravní podnik stejně počítal. Nové strojky by měly vyjít asi na deset milionů korun.

U Karlovarské karty se počítá do budoucna s dalším využitím. Mohla by sloužit jako průkazka například do knihovny nebo jako elektronická peněženka, s níž by bylo možné platit například vstupenky na kulturní představení.

V budoucnu by Karlovarská karta mohla sloužit i mimo krajské město

Mohla by nahradit projekt karty K3, který připravoval Karlovarský kraj, ale nezískal na něj dotaci. Pokud by se dohodli dopravci, bylo by možné Karlovarskou kartou platit i na jiných linkách než provozuje dopravní podnik v lázeňském městě.

Čipové karty mají cestující v MHD i v Sokolově a Chebu. Slouží ale jen pro předplatné v autobusech. Jejich držitelé cestují levněji, než kdyby platili běžné jízdné.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio