Na střeše karlovarské nemocnice budou přistávat i těžší vrtulníky

26. září 2016

Na heliportu na střeše pavilonu akutní medicíny v karlovarské nemocnici budou moci se zraněnými pacienty přistávat i těžší armádní vrtulníky. Ty používá Letecká záchranná služba v Plzni-Líních, které obsluhují Karlovarský a Plzeňský kraj.

Už od roku 2015 připravuje Karlovarský kraj změnu dispozic místa tak, aby mělo vyšší nosnost a bylo pro záchranáře z Líní využitelné.

Projekt nemocničního pavilonu s heliportem vznikl před řadou let. V té době se předpokládalo, že armádní letecká záchranná služba změní koncepci a bude používat už jen lehké vrtulníky. Ale nestalo se a vloni se naopak rozhodlo, že v obou krajích budou i nadále létat těžší stroje.

„Proto jsme se hned začali zabývat tím, že změníme parametry heliportu, aby na střeše karlovarské nemocnice mohly přistávat i vrtulníky vážící více než 3,5 tuny,“ říká náměstek hejtmana Jakub Pánik.

Čtěte také

Nyní záchranářské helikoptéry v Karlových Varech přistávají v případě potřeby v areálu fotbalového stadionu nebo pacienty transportují rovnou do Fakultní nemocnice v Plzni.

Vloni v prosinci si kraj kvůli plánu na zvýšení nosnosti heliportu vyžádal vyjádření od architektů, kteří karlovarský pavilon akutní medicíny s urgentním příjmem vážně zraněných pacientů navrhovali.

„Do konce listopadu mají projektanti odevzdat expertízu projednanou i se zástupci Úřadu pro civilní letectví. Předpokládáme, že začátkem roku 2017 získáme povolení ke změnám,“ dodal Pánik.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio