Na základní škole J. A. Komenského v Karlových Varech stávkovali učitelé

29. červen 2016

V úterý zažila jedna z prestižních karlovarských základních škol výjimečnou situaci. Devatenáct učitelů z 32 členů pedagogického sboru se rozhodlo stávkovat.

Místo za katedry svých tříd zamířili na zasedání zastupitelů města. Protest navazoval na dva týdny trvající stávkovou pohotovost, vyvolanou dlouhodobými neshodami s ředitelkou školy Monikou Preňkovou.

Dvě třetiny učitelského sboru vyčítá ředitelce arogantní chování, chyby v hospodaření, liknavost při řešení šikany a systémová profesní pochybení. Ředitelka Preňková způsob svého vedení školy považuje za profesionální.

Zásadní chyby ve své práci odmítá. I přesto, že byla vedením města před nedávnem potrestána za účetní chyby snížením osobního ohodnocení.

Podle stávkujících pedagogů je atmosféra na škole vyhrocená řadu měsíců

Mnozí učitelé kvůli tomu zápasí se zdravotními problémy. Tři učitelé chtějí kvůli napjaté situaci ze školy odejít. Mimochodem i velkou fluktuaci učitelů v jejich škole stávkující skupina stávkujících kritizuje. Za většinou odchodů pedagogů prý stojí právě jednání jejich nadřízené. Monika Preňková si to nemyslí.

Jednodenní výstražnou stávku učitelé naplánovali v den, kdy bude uzavřená kvalifikace. O svém protestu s dostatečným předstihem informovali vedení školy i magistrát. Pro rodiče připravili informační dopisy. I proto část rodičů své děti v den stávky do školy neposlala vůbec.

Situaci už se řadu měsíců snaží zklidnit i magistrát

Například formou společných schůzek zástupců radnice a znesvářených táborů. Opatření ale žádný výsledek nepřineslo. Také proto se učitelé opět vydali za zastupiteli, aby je požádali o pomoc. Podle stávkujících je jediným řešením odvoláním ředitelky. Lidé z vedení města ale tvrdí, že k tomu nemají zákonné důvody.

Veřejná diskuse zastupitelů s učiteli a ředitelkou školy trvala téměř 5 hodin. V závěru debaty vyzvalo zastupitelstvo ředitelku, aby zvážila svůj odchod z funkce. Ředitelka Monika Preňková v této souvislosti uvedla, že o tom bude přemýšlet. Zároveň ale plánuje další rozvoj školy. Napjatá situace na škole trvá. Stávková pohotovost učitelů bude pokračovat i přes prázdniny.

autor: zdt
Spustit audio