Napojení Alžbětiných lázní na termální vodu oddálí oprava potrubí

23. říjen 2016

Napojení karlovarských Alžbětiných lázní na termální vodu, která bude lázeňský objekt vytápět, se prodlouží. Město musí ještě opravit přívodní potrubí, protože se ukázalo, že je v havarijním stavu. Geotermální energie tak nezačne vyhřívat budovu v listopadu, ale až v prosinci.

„Při výstavbě napojení lázní na termální energii se zjistilo, že přípojka je v havarijním stavu. Během týdne jsme proto udělali výměnu potrubí, abychom stavbu neprodražovali a udělali to v jednom termínu a při jednom rozkopání silnice," říká náměstek hejtmana Čestmír Bruštík.

Vybudování výměníku pro vytápění památkově chráněného objektu horkou vodou z karlovarského podzemí bude stát magistrát 8,2 milionu korun. Oprava potrubí stavbu prodraží asi čtvrt milionu korun. Kdyby se ale dělala později, přišla by dráž.

Podle vedení města by se vytápěním termální vodou mohla ušetřit třetina až polovina nákladů na vytápění objektu. Vřídelní vodu využívají lázeňské domy hlavně k léčebným účelům. V minulosti ale také vytápěla budovu Správy lázeňských parků a dodnes horká voda termálních pramenů vyhřívá i budovy Vřídelní kolonády.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio