Návštěvníci parku Boheminium se letos dočkají jednoho z největších modelů v Evropě

22. únor 2017

Park miniatur Boheminium v Mariánských Lázních na Chebsku se připravuje na novou sezónu. V modelářských dílnách je čilý pracovní ruch, protože času do otevření už mnoho nezbývá. Modeláři opravují škody způsobené přírodou i lidmi, kteří nedbají výzev, aby se exponátů nedotýkali.

„Nedá se říct, že by šlo přímo o vandalismus, spíš si lidé nepřečtou cedule u vchodu, že se nesmějí dotýkat modelů,“ vysvětluje vedoucí provozu parku Boheminium Josef Kusík. Malou bruskou přitom čistí parapety oken modelu zámku Karlova koruna.

„Modely jsou z plastu, takže když se o ně někdo opře, snadno se něco ulomí. Lidé také zkoušejí, jestli jdou otevřít dveře nebo okenice. To jsou ale problémy, se kterými se musíme počítat. Nemůžeme dát modely za plot,“ říká Kusík.

Největší starosti modelářům způsobil smrk, který ke konci roku spadl přímo na přehradu Les Království. „Trefil jednu věž na hrázi, ta byla zničená, zásah dostal také dům hrázného. Celá věž byla pryč. A dneska nepoznáte, že se něco stalo. Objevily se ohlasy na sociální síti, že bychom model měli nechat tak, že je to příroda. Ale my chceme, aby všechny modely byly perfektně připravené,“ tvrdí Josef Kusík.

V modelářské dílně zatím dokončují další renovace

„Je důležité, aby všechno vypadalo jako ve skutečnosti,“ ukazuje modelářka Jana. Na paletě míchá barvy, kterými doslova špiní do té chvíle dokonale šedou střechu zámku. „Napodobujeme nejen strukturu materiálu, ale také patinu, včetně opotřebení nebo třeba skvrn od vlhkosti na omítce. Ono to vypadá, jako špinavé, ale je to ručně udělané štětcem a barvami,“ směje se modelářka.

Se spolumajitelem Boheminia Tomášem Slifkou se díváme na uskladněné modely. „Letos jsme se rozhodli opravit modely tak, aby vydržely celoroční vystavení venku. To znamená, že jsme museli zpevnit konstrukce a hlavně použít jiné barvy. Nové laky jsou podobné těm automobilovým, voda po nich stéká, nikde nezůstává. U některých modelů jsme vyzkoušeli také novou technologii pískování omítek, které jim dodalo věrohodnosti,“ vyjmenovává, co všechno musí dílna do otevření parku stihnout.

Co nového letos návštěvníky Boheminia čeká?

„První novinkou je to, že čtvrtého března otevřeme a už nezavřeme. Budeme mít otevřeno celoročně, abychom návštěvníků umožnili i pohled i na zasněžené scenérie. Druhou novinku představíme 24. června. Budou to dva modely z Plzně, a to katedrála svatého Bartoloměje a Jubilejní brána plzeňského Prazdroje. Katedrála bude s více než čtyřmi metry nejvyšším modelem u nás a jedním z největších v Evropě. Jubilejní brána je zase naším nejdetailnějším a nejpropracovanějším modelem,“ říká Tomáš Slifka.

V parku Boheminium nyní návštěvníci najdou více než šedesát modelů historických a technických památek z celé České republiky.

autor: Pavel Reichard
Spustit audio