Nedaleko Božího Daru, v místech zaniklé osady Hubertky, je nové památné místo

12. červen 2017

Na turistické stezce mezi Božím Darem a Rýžovnou v Krušných horách stojí obnovená boží muka. Symbolický kříž nechali zhotovit obyvatelé nedalekého saského města Kurort Oberwiesenthal, k uctění památky lidí, kteří z osady odešli po druhé světové válce. Historii místa popisuje nová informační tabule.

Na Hubertkách u Božího Daru stály až do roku 1945 tři chalupy. Od začátku 30. let až do května 1945 byly tyto chalupy s pozemky využívány jejími majiteli zejména o víkendech. Hranice lesa byla tehdy zhruba o 70 metrů dál a tak tyto domy stály na horské louce, poblíž turistické cesty z Božího Daru do obce Tellerhäuser. První chalupa vpravo od cesty patřila rodině Arna Ferdinanda Loose z Chemnitz. Přímo před ní stál starý kříž. Na tomtéž místě byl 22. října 2016 postaven a vysvěcen kříž nový. V letošním roce ho doplnila informační tabule s fotografiemi a textem v českém a německém jazyce.

Obnovu památného místa zajistila skupina věřících z blízkého města Kurortu Oberwiesenthal, za pomoci místních živnostníků a českých přátel. Na rodinu Loosových totiž obyvatelé saského příhraničí dodnes vzpomínají. Arno Ferdinand a jeho manželka Maya byli pověstní svým sociálním cítěním. Jejich poválečné osudy byly nicméně pohnuté. Pan Arno zemřel v zajateckém táboře. Jeho manželce režim bývalé NDR odmítl povolit vycestování do rodné vlasti.

Skupina věřících ze saského Oberwiesenthalu zahajuje své setkání v zaniklé osadě Hubertky u Božího Daru

Iniciátor obnovení památného místa Rolf Armann z Kurortu Oberwiesenthal v této souvislosti řekl: „Je to symbolický vzkaz Čechům a Němcům a naše společná vzpomínka na válečné a poválečné utrpení obyvatel pohraničí. Hlavně si přejme, aby se nic podobného neopakovalo.“

autor: zdt
Spustit audio