Německý spisovatel Karel May má pamětní desku v Jáchymově

27. květen 2013

Jáchymov na Karlovarsku připomíná pobyt další významné osobnosti. Tentokrát je to německý spisovatel dobrodružných románů Karel May. Jemu vedení lázní a města, v rámci dalšího zahájení lázeňské sezóny, odhalilo pamětní desku.

Návštěvníci města a lázeňští hosté ji najdou na zdi fary, která byla v době pobytu Karla Maye měšťanským domem. Spisovatel se v lázních léčil na začátku 20. století. Podle historických dokumentů také miloval procházky v okolí města.

Karel May se narodil roku 1842 v německém Ernstthalu. Krátce byl učitelem, později se ale uchytil v tisku, založil několik časopisů a v nich začal publikovat své práce. Známým se stal díky románům na pokračování a slávu mu přinesly jeho dobrodružné knihy z Divokého západu.

V Jáchymově se známý spisovatel léčil v roce 1911, když mu byly po prodělané chřipce a zápalu plic doporučeny lázně. Lékař u něj mimo jiné zjistil ochablost stářím, revmatismus a ischias. Předepsal mu 15 radiových koupelí. Karel May má od roku 2006 pamětní desku také v dalším západočeském městě, Sokolově.

Lázně Jáchymov budou i nadále pátrat v historických pramenech a upozorňovat na vzácné návštěvníky města. V budoucnu tu možná bude mít pamětní desku i český spisovatel, novinář, herec a recitátor Eduard Bass. Autor známých knih například Klapzubova jedenáctka nebo Cirkus Humberto. Také on se v Jáchymově léčil.

Spustit audio