Nevidomí v Sokolově testují „chytrou" hůl

3. březen 2016

Nevidomí v Sokolově začali testovat speciální slepeckou hůl. Ta je pomocí chytrého telefonu napojená na navigační systém. Díky němu může nevidomý jediným stisknutím tlačítka vyslat dálkový signál dispečinku městské policie.

Jako první si hůl vyzkoušel nevidomý Josef Krajčovič ze Sokolova. Našel na něm sice nějaké nedostatky, ale podle něj se jedná o užitečnou věc.

„Chápu, že je to zatím ve fázi testování. Myslím, že do budoucna by nám taková věc mohla pomoct," říká Krajčovič.

Sokolov je po Praze a Brně teprve třetím českým městem, kde se speciální elektronická slepecká hůl začala testovat.

„Speciální hůl vyzkouší hned několik lidí, kteří pak své poznatky předají přes nás jejímu autorovi, docentu Jiřímu Chodovi z Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze, aby technologie byla co nejvíc dokonalá a prospěšná,“ popisuje starosta Sokolova Jan Picka.

„Chceme hůl zapůjčit více lidem, protože každý vnímá různé situace jinak. Vydáme se s nimi do města v plném provozu, do parku a určitě vyzkoušíme i různé části dne. Tak abychom měli co nejvíc poznatků,“ doplnil velitel městských strážníků Petr Kubis.

Další novinka, kterou vývojáři nabízí a Sokolov plánuje využít, jsou brýle s webovou kamerou. „Jde o další ojedinělou pomůcku pro handicapované a zároveň pro jejich blízké. Asistent na druhé straně díky tomu uvidí, kde se postižený nachází. Za mě perfektní krok do budoucnosti,“ uzavřel Picka.

autor: Václava Simeonová
Spustit audio