Nová budova pro drážní hasiče v Chebu má stát 50 milionů

19. červenec 2017

Vedení drážních hasičů spolu s vedením Chebu vybralo vhodný pozemek pro výstavbu nové hasičské zbrojnice. Stavbu za 50 milionů korun zaplatí Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), pod kterou drážní hasičský záchranný sbor patří.

K zahájení stavby ale musí město ještě schválit změnu územního plánu. Dohodu podpořil ministr dopravy Dan Ťok.

„Současné zázemí chebských drážních hasičů nestačí. Hůře dostupné plechové boudy, kde je v pohotovosti devět hasičských vozů, a zázemí pro jednotku jsou už nepoužitelné a nepraktické. Vedení Chebu tak slíbilo, že změní územní plán a v ulici Vrázová mezi ubytovnou Charity a STK bude prostor pro stavbu nové budovy," řekl Ťok.

Za rok vyjedou drážní hasiči v Chebu zhruba ke 450 událostem - požárům, spadlým stromům přes koleje a nehodám. Jsou součástí Integrovaného záchranného systému a k dispozici jsou nepřetržitě.

V rámci České republiky existuje celkem 14 jednotek drážních hasičů, například v Brně, Českých Budějovicích, Ostravě, Plzni nebo v Ústí nad Labem. Ročně má hasičský záchranný sbor SŽDC zhruba 6 200 výjezdů.

Kromě přírodních katastrof a nehod vyjíždějí jednotky požární ochrany k zabezpečení vypnutého stavu trakčního vedení, kontrolují skalní masivy u tratí, odstraňují sražená zvířata, asistují při demoličních pracích, provádějí evakuace a transport osob z těžko přístupných míst nebo zajišťují operativní zimní údržbu.

zdroj: ČTK
Spustit audio