O titul Památka roku budou usilovat dva projekty: chebské krovy a ostrovská zastávka

14. únor 2018

Krajské kolo soutěže Památka roku 2017 zná své vítěze. Odborná porota poslala do celostátního finále dva projekty z našeho regionu, a sice historické krovy měšťanských domů v Chebu a zrekonstruovaný objekt bývalé železniční zastávky v Ostrově.

Cena je udělována za nejlepší projekt a realizaci obnovy budovy nebo souboru staveb, které mají významné památkové, architektonické nebo urbanistické hodnoty. Soutěží se celkem ve dvou kategoriích, přičemž první je zaměřena na menší rekonstrukce do dvou milionů korun a druhá na velké rekonstrukce nad dva miliony korun.

Vítězný objekt získá pamětní desku a jeho vlastník obdrží finanční odměnu. Slavnostní vyhlášení výsledků se uskuteční 22. března.

V Karlovarském kraji odborná porota vybírala celkem ze čtyř přihlášených památek

V první kategorii zabodovaly historické krovy měšťanských domů v Chebu. Na současném území České republiky byste jen marně hledali město s tak početným a kompletním souborem historických krovů, které pocházejí ze 14. až 20. století.

Krovy jsou navíc od minulého roku zpřístupněny široké veřejnosti. Prohlídkový okruh zahrnuje pět půd a těší se velkému zájmu návštěvníků.

V druhé kategorii uspěla budova železniční zastávky v Ostrově, která stála na bývalé, dnes již neexistující trati Ostrov – Jáchymov. Zrekonstruovaný objekt nyní slouží jako cyklistické odpočívadlo. Obnovena byla i kancelář, kde lze spatřit figurínu železničáře v dobové uniformě, a najdete zde i informační tabule, které zájemce seznámí s pohnutou historií stavby a zaniklé dráhy.

Zastávka by měla nově sloužit nejen jako malé muzeum, ale především jako odpočinkový prostor pro cyklisty
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio