Obyvatelé Karlových Varů a švédského Katrineholmu se poznávají více než deset let. Díky Jarmile Kocourkové

22. srpen 2016

Karlovarskou rodačku a středoškolskou profesorku Jarmilu Kocourkovou zavál osud do Skandinávie. Odešla tam za svým životním partnerem. Do švédského města Katrineholm si odvezla bohaté zkušenosti.

Začínala prakticky od nuly a nejdříve musela zvládnout jazyk. Trvalo jí to přibližně šest let. Mezitím, kromě jiného, psala knihy o cestování i krajových obyčejích a publikovala na internetu. Zároveň ji, tak trochu ze stesku po domově, napadlo organizovat česko-švédské výměnné pobyty se zaměřením na kulturu a vzájemné poznávání.

Nápad se postupně ujal a dnes různé spolky, školy, a umělecké instituce Karlových Varů a Katrineholmu spolupracují přes 11 let. Do různých společných kulturních akcí a zájezdů se v průběhu vzájemných kontaktů zapojily na čtyři tisíce Švédů a Čechů. Hlavním motorem spolupráce přitom zůstává autorka myšlenky Jarmila Kocourková.

Jedním z posledních výsledků spolupráce obou měst byla i letošní cesta skupiny dětí Základní školy a Základní umělecké školy Šmeralova v Karlových Varech. Společně se svými učiteli žáci nabídli posluchačům švédského Katrineholmu tři koncerty.

V Musikenshus (Domě hudby) na náměstí Strömplan a v kostele Maria kyrka. Vystoupili dokonce se švédským sborem Tonfiskarkarna a švédským smyčcovým orchestrem Stämskruvarna. Jejich vystoupení sklidilo velký ohlas.

Vystoupení žáků karlovarské ZUŠ ve švédském Katrineholmu

Kontakty mezi Katrineholmem a Karlovými Vary patří k výjimečným projektům. Zejména s ohledem na fakt, že město Karlovy Vary má uzavřenou oficiální partnerskou smlouvu se švédskými lázněmi Varberg. Skomírající partnerství se teď zástupci města snaží oživit.

V případě kontaktů Karlovaráků s obyvateli Katrineholmu podobného kříšení není třeba. I nadále bude o kulturní výměny obou měst pečovat Jarmila Kocourková. Češka, která ve Švédsku našla nový domov před téměř dvěma desítkami let.

autor: zdt
Spustit audio