Obyvatelé museli narychlo opustit nájemní byty ve škole. Stropy se mohou kdykoliv zřítit

24. květen 2017

Karlovarský kraj zakázal vstup do obytné budovy v areálu Střední uměleckoprůmyslové školy v Karlových Varech. Důvodem je špatný statický stav budovy.

Nájemníci všech osmi bytů museli své domovy do včerejšího večera opustit. Špatný stav budovy byl známý již delší dobu, stěhování obyvatel se ale na základě nového statického posudku muselo urychlit.

„V současné době je starší část uměleckoprůmyslové školy uzavřena a jsou tam provedeny provizorní stavební úpravy, takzvané podstojkování. Podle dnešního nařízení stavebního úřadu se nájemníci musejí vystěhovat," řekl krajský radní Jaroslav Bradáč.

Podle původního statického posouzení byl stav budovy špatný, obyvatelům ale dávalo na nalezení nového bydlení několik týdnů. Včera se ale dozvěděli, že už v bytech nesmějí ani přenocovat.

„Nájemníci šesti bytů už si sami našli nové bydlení. Pro obyvatele dvou bytů ještě hledáme vhodné ubytování. Po dobu, než se najde, mají možnost ubytování například na internátě," doplnil Bradáč.

Kraj nájemníkům přispěje na stěhování i hledání náhradního bytu

Havarijní stav budovy na jedné z nejfrekventovanějších ulic v Karlových Varech všechny překvapil. A to přesto, že se v budově už v roce 2015 objevily praskliny a před časem musela být i přerušena výuka v nové laboratoři, která se v této části školy také nachází.

Kraj bude nyní čekat na výsledky analýz, jak s památkově chráněnou budovou naložit. Jedna z možností je i ta, že bude nutné dům zbourat. Stejný materiál byl použit například i na stavbu Baťova domu v Mariánských Lázních, který byl zdemolován v roce 2015.

Výuka v novější části školy by navzdory těmto problémům neměla být výrazně narušena. Po vystěhování všech obyvatel zajistí kraj ostrahu budovy, i nadále tam bude platit zákaz vstupu.

autoři: Směna ČRo Plzeň , Andrea Strohmaierová
Spustit audio