Od tragické srážky vlaků nedaleko Vojkovic nad Ohří letos uplyne 13 let

27. březen 2015

V květnu 2002 se na železniční trati mezi Stráží nad Ohří a Vojkovicemi srazil nákladní vlak s americkým vojenským transportem. Ten převážel vojáky cvičící v blízkém armádním prostoru. Nehoda se odehrála v těžko přístupném terénu.

Jediná úzká přístupová komunikace vedla přes chatovou osadu. Při srážce jeden ze strojvůdců z lokomotivy vyskočil, druhý ale zemřel. Ze 14 zraněných amerických vojáků utrpěli tři těžká zranění. Pro vojáky přiletěli letečtí záchranáři.

Pamětníci si dodnes vybavují zejména záchranné práce. Okolí železniční trati tehdy zaplnila vozidla americké armády, policie, hasičů a záchranářů. Ti museli pracovat pod dohledem příslušníků americké armády, střežících se zbraněmi poškozenou soupravu.

Podle tehdejšího ministra obrany Jaroslava Tvrdíka američtí vojáci jednali v souladu s mezinárodním právem. Ve vlaku totiž podle jeho slov převáželi kromě techniky i „utajované skutečnosti“.

Škoda na majetku Českých drah byla posléze vyčíslena na více než 14 milionů korun. Americká strana škodu nezveřejnila. Kvůli zavinění srážky byli odsouzeni dva drážní zaměstnanci.

Nedaleký vojenský újezd Hradiště zahraniční jednotky využívají k výcviku dodnes. A frekventovaná železniční trať má za sebou celkovou modernizaci.

Místo havárie dodnes pamětníci navštěvují. Někteří z nich tu nechávají květiny a zapálené svíčky.

autor: zdt
Spustit audio