Odborníci prozkoumali kapli bečovského hradu, objevili v ní středověký hrob

27. červen 2017

Pohled do stavební historie, kosterní pozůstatky i stopy po uložení relikviáře svatého Maura přinesl archeologický průzkum kaple Navštívení Panny Marie na bečovském hradě. Právě v kapli byl relikviář v roce 1985 objeven. Letošní průzkum kaple byl ale první, který důkladně prověřil její vývoj.

„Výzkum nám odpověděl na mnoho otázek. Doložil nám i okolnosti středověkého pohřbívání, když se zde nacházely ostatky několika jedinců různého věku i pohlaví, kteří byli spjati se staviteli hradu v druhé polovině 14. století," popsal vedoucí výzkumu Filip Prekop.

Výzkum zjistil, že před kaplí byla stavba obytnou věží, která byla založena z větší části na tvrdé skále. Teprve později, zřejmě v druhé polovině 14. století, se stavba změnila na kapli.

Její podlahu tvořily čtvercové, ručně mačkané dlaždice. Dnešní, už silně poškozená dřevěná podlaha, pak pochází zřejmě až z druhé poloviny 19. století.

Otázky zůstávají nad nálezem ostatků

I když se podle prestižního místa uložení dá usuzovat na to, že šlo o vysoce postavené osoby, průzkum zjistil, že ostatky byly přeneseny a uloženy podruhé. Navíc zcela chybí lebky.

Relikviář svatého Maura byl zakopán podle odborníků se zjevnou znalostí podlah kaple. Ležel totiž na jediném možném místě, kam by se kvůli přítomnosti skalního podkladu vůbec vešel.

Přestože jej v roce 1985 kriminalisté vyjmuli pečlivě, stejně se našli v podlaze jeho stopy v podobě 15 fragmentů zlacené výzdoby. Relikviář je po korunovačních klenotech asi nejcennější movitou památkou v Česku a vystavena je právě na zámku Bečov.

Průzkumem kaple skončila podle bečovského kastelána Tomáše Wizovského série odborných průzkumů před rekonstrukcí hradu. Po roce 2019 by mohl opravený hrad sloužit jako edukační centrum vývoje stavitelství ve středověku.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio