Odborníci vybrali návrh podoby dominikánského kláštera v Chebu. Zázemí v něm najdou mladí umělci

19. duben 2015

Cheb za pomoci odborníků vybírá budoucí podobu dominikánského kláštera. V minulosti tady sídlilo produkční centrum Kamenná. Jenže po dostavbě kulturního stánku Svoboda je objekt prakticky prázdný. Radnice plánuje, že sem například přestěhuje Základní uměleckou školu.

Chebská radnice se pro architektonickou soutěž rozhodla proto, že je to jediný nástroj, který dokáže využití i podobu historických objektů navrhnout, vysvětluje starosta Petr Navrátil.

„Výsledkem architektonické soutěže by měl být nejenom vítězný projekt, ale následovat by mělo další jednání právě s těmi architekty, kteří vyhráli na dalším pokračování stavební dokumentace,“ říká Navrátil.

Město už projekt vítězný má. Teď ho čeká ještě jeden tak zvaný mezikrok, protože jde o památkově chráněnou budovu.

„Budeme muset provést stavebně-historický průzkum tak, aby nám řekl, co tam přesně ještě je. Zatím máme jenom ideu využití toho kláštera. Rádi bychom přestěhovali do moderních prostor Základní uměleckou školu,“ slibuje Petr Navrátil.

Součástí řešení revitalizace kláštera je ale i vhodné dotvoření přilehlé lokality, zejména území Jánského náměstí a některých ulic.

„To využití by následně mohlo být i pro nějakou kavárnu nebo možná menší obchodní prostory, především ta zadní část. Protože my bychom rádi, aby se prostor i dvůr otevřel pro veřejnost a zpřístupnila se celá ta oblast,“ plánuje Navrátil.

Kdy ale k rekonstrukci dominikánského kláštera dojde, zatím město určit nedokáže. Záleží na tom, kdy získá na práce dotace.

Spustit audio