Oprava rybníka zlepší ochranu obcí u Aše proti povodním

20. říjen 2016

Oprava bezpečnostního přelivu rybníka ve Vernéřově u Aše zlepší protipovodňovou ochranu. Radní už na rekonstrukci vybrali zhotovitele a na investici 6,5 milionu korun město získalo dotaci. Práce začnou příští rok, dokončeny by měly být na jaře roku 2018.

V současné době hrozí povodňové riziko pod hrází rybníku. To je způsobeno nedostatečnou kapacitou bezpečnostního přepadu nádrže a současně nedostatečnou bezpečností celého díla. Rekonstrukcí se zlepší protipovodňová ochrana obcí Vernéřov a Dolní Paseky.

Díky opravě se zvýší maximální průtok a zároveň se výrazně zlepší technický stav. Pro přilehlé obce to bude znamenat zmenšení rozsahu případného zaplaveného území a snížení počtu zaplavených nemovitostí. Tím by se celkově snížily povodňové škody.

V rámci projektu je naplánována nejen rekonstrukce bezpečnostního přelivu, zároveň bude dorovnána nivelita hráze, upraví se odtokové koryto od vypouštěcího zařízení a okolí hráze. Stavba by měla být dokončena 31. března 2018.

Rekonstrukce rybníku ve Vernéřově byla připravována už na letošní rok, kvůli možnosti požádat o dotaci se příprava akce protáhla až do současné doby.

Ve Vernéřově je rybníků hned několik. Ten, který bude opravován, se nachází na toku Bílého Halštrova.

autoři: Směna ČRo Plzeň , Andrea Strohmaierová
Spustit audio