Ostrovský Letohrádek se chystá na novou návštěvnickou sezónu

5. březen 2015

Letohrádek v Ostrově u Karlových Varů se připravuje na novou návštěvnickou sezónu. Kvůli náročné rekonstrukci elektroinstalace se jeho prostory otevřou později než obvykle. Návštěvníci se ale už teď mohou těšit na zajímavé projekty.

„Sezonu zahájíme zahradní slavností, na které budeme otevírat výstavu pražského grafika, autora, který se zabývá barevnými linoryty Pavla Piekara. Zároveň zazní koncert benátské hudby, protože jeho tvorba se odvíjí od inspirací antickým uměním, středověkým uměním, architekturou, ale zejména i osobnostmi hudby, výtvarného umění a literatury minulosti. Diváci se mají na co těšit - na krajiny jak české, tak především benátské, protože Benátky jsou jeho velkou láskou. Zároveň se mohou těšit na sérii krásných portrétů. Jsou to imaginární portréty hudebníků, architektů. Každý portrét má vždycky zajímavý charakter, je vystavěn ze samotné podobizny, ale k tomu jsou dodané prvky např. architektonických děl nebo míst, ve kterých působili a je to vždycky velice poutavý grafický obraz. Můžeme se těšit také na jeho zvířenu. Svá díla si určitě návštěvníci najdou", popsala zahájení sezony v Letohrádku kurátorka Božena Vachudová.

Zahradní slavnost aneb Inspirace italským uměním 17. a 18. století je na programu 16. května.

Co přinesou letní měsíce

Bude to především projekt, na kterém se pracuje společně se Západočeskou univerzitou, resp. s Fakultou designu a umění Ladislava Sutnara, a věnován bude autorské knize.

"Letohrádek bude vlastně prostoupen od přízemí až do druhé patra autorskou studentskou knihou. Budou tam ilustrační projekty, knihy jako objekty a probíhat bude celá řada workshopů a seminářů.", přiblížila program na léto kurátorka Božena Vachudová.

Jedna z letošních výstav představí např. mladého absolventa Akademie výtvarného umění v Praze Luboše Vetengla, který se zabývá takzvanou funerální tématikou - smrtí, hřbitovy, ději na hřbitově. "Kupodivu se ale s tímto tématem vyrovnává velmi působivě. Jsou tam také určité ironické hříčky", doplnila Božena Vachudová, podle které na návštěvníky Letohrádku čeká v nadcházející sezoně celá řada překvapení.

Ostrovský Letohrádek přivítá první letošní návštěvníky 16. května.

Podrobné informace najdete na internetových stránkách letohradekostrov.cz.

Spustit audio