Park Boheminium v Mariánských Lázních je otevřený i v zimě. Poprvé v historii

15. prosinec 2017

Modely českých památek v Parku Boheminium Mariánské Lázně budou letos poprvé v historii i v zimních měsících. Správa areálu reaguje na poptávku turistů. Ročně jich do parku přijede témě 100 tisíc.

Neustále totiž stoupá i počet vystavených miniatur. V současné době jich zábavný park nabízí více než šest desítek. V kolekci nechybí hrad Karlštejn, pražský letohrádek Hvězda anebo zámek Červená Lhota. Zcela novým magnetem venkovní expozice je od letošního podzimu středověký Hrad Loket.

Zimní provoz areálu bude pro správu areálu a jeho zaměstnance velikou výzvou. Unikátní modely už totiž přes zimu nebude chránit zázemí teplých skladů. Naopak budou vystaveny nepřízni počasí. To by ale pro miniatury mohlo paradoxně znamenat určitou výhodu. Každoroční stěhování modelů se totiž neobešlo bez drobných nehod a malých poškození jednotlivých staveb. Přesun modelů teď tedy odpadá.

Při sněžení a následném čištění modelů nicméně přijdou ke slovu zejména fukary a jemná košťátka. Čím složitější stavbě se budou pracovníci areálu věnovat, tím obtížnější to bude práce. Kromě jara, léta a podzimu se ale jednotlivé modely představí návštěvníkům uprostřed zasněžené zimní přírody.

Unikátní modely v parku Boheminium jsou letos poprvé vystaveny nepřízni počasí

V současné době je park miniatur otevřený celoročně sedm dní v týdnu. Výjimku tvoří pouze dva zavírací dny, kterými jsou Štědrý den a Nový rok. Správa areálu čeká velkou návštěvnost zejména mezi svátky. Je to doba, kdy je lázeňské město plné hostů a naplno se rozjede blízká sedačková lanovka k hotelu Krakonoš, Otevřeny by měly být i sjezdové tratě příměstského lyžařského areálu.

V roce 2018 čekají park Boheminium další systémové změny. Některé modely se přestěhují na nové místo. Například model zámku Humprecht z Českého ráje, se přesune jinam, aby lépe vynikla jeho architektura. Ze stejného důvodu se bude stěhovat i model minaretu, jehož originál stojí v Lednicko-valtickém areálu.

Další miniatury chce správa parku přesouvat kvůli dosažení lepšího vizuálního efektu a výhodnější kompozici. V parku se navíc objeví i další novinky. Například miniatura řetězového mostu západočeského hradu Loket.

Unikátní modely v parku Boheminium jsou letos poprvé vystaveny nepřízni počasí
autor: zdt
Spustit audio