Park Boheminium v Mariánských Lázních představí model kostela starého 800 let

17. srpen 2017

Oblíbený park Boheminium na kraji Mariánských Lázní získá další atrakci. Miniatury českých památek doplní model kostela svatého Jakuba a Filipa na Chvojně u Konopiště.

Slavnostního odhalení se v sobotu zúčastní Václav Potůček z Mezihoří, jeden z posledních šlechticů a rytířů v Čechách. Do Mariánských Lázní chce na slavnostní událost přijet v dobovém oblečení.

Zděný kostel svatého Jakuba a Filipa na Chvojně u Konopiště pochází z roku 1217. Postavený je v pozdně románském stylu s novogotickými prvky. Na českém území patří k unikátům.

Mezi zajímavosti církevní stavby patří jeho vnitřní výzdoba, tvořená rozměrnými freskami. Ty bohužel návštěvníci parku neuvidí. Obdivovat budou moci pouze vnější vzhled stavby, kterou obklopuje starý hřbitov se vstupní branou.

„Na modelu kostela jsme pracovali téměř čtyři měsíce. Model nám zapadá do osazování pravé části celého areálu. V jeho blízkosti se bude nacházet katedrála svatého Bartoloměje a plzeňské náměstí. Když jsme se s historií stavby seznamovali, byli jsme překvapeni, jak unikátní stavbou původní kostel svatého Jakuba a Filipa vlastně je. Nejdůležitější okamžiky jeho historie představíme na informačních panelech,“ řekl jednatel parku Tomáš Slifka.

Model 800 let starého kostela bude oficiálně představen veřejnosti v sobotu 19. srpna. Slavnostní program začne ve 14 hodin.

V letošním roce mají v parku miniatur přibýt ještě další novinky. Jednou z nich bude rozměrný model hradu Loket. V současné době už pracovníci parku modelují skály, na kterých bude zmenšenina středověkého areálu stát. Model chtějí představit na přelomu září a října. V současné době láká park Boheminium na sedm desítek modelů známých českých památek. Modely jsou postaveny v měřítku 1:25.

autor: zdt
Spustit audio