Parkování v Sokolově mají vyřešit parkovací domy

15. prosinec 2017

Nedostatek parkovacích míst na sídlištích i v centru města chce Sokolov řešit výstavbou parkovacích domů. Ve městě by jich v příštích letech mělo postupně vzniknout pět.

Podle vedení radnice už na výstavbu velkých parkovišť ve městě nejsou prostory. V minulosti se přitom ukázalo, že nová parkovací místa lidé nechtějí na úkor zeleně. Vedení města už oznámilo, kde konkrétně by parkovací domy měly stát.

„První parkovací dům by měl vzniknout určitě na Vítězné, na ploše, kterou teď používáme provizorně na Malém náměstí. Tam by měl vzniknout velký parkovací dům a moje představa je, že by se tam mohlo vejít 150 až 160 aut," řekl starosta Jan Picka.

Čtěte také

Druhý, podobně velký parkovací dům by podle něj měl být mezi ulicemi Kosmonautů a Jelínkova. Evropské dotace by chtělo město zkusit čerpat na výstavbu parkovacího domu u vlakového a autobusového nádraží. Další dva menší parkovací domy by pak měly být vybudovány na sídlišti Michal.

V minulosti město k budování parkovacích domů nechtělo přistoupit i kvůli obavě, že by lidé nechtěli za parkovací místo v domě platit, a objekty by tak zůstávaly prázdné. „Stále častěji se na mě ale obracejí lidé, kteří by byli ochotni zaplatit za pronájem parkovacího místa," doplnil starosta.

V jiných městech se podle něj cena parkovacího místa pohybuje kolem 300 korun za měsíc. Podobnou částku by tak zřejmě za pronájem požadoval i Sokolov.

Čtěte také

Nedostatek parkovacích míst především na sídlištích Vítězná a Michal, kde bydlí tisíce lidí, řeší řidiči často i parkováním na nevhodných místech. Stojí pak v cestě nejen ostatním řidičům, ale zejména hasičům nebo i záchranné službě. V posledních letech na obou sídlištích několik parkovacích míst přibylo, další možnosti už ale prakticky nejsou, aut v Sokolově přitom stále přibývá.

V současnosti se město seznamuje s finanční náročností stavby parkovacích domů, následně by měla začít příprava projektové dokumentace. Samotným vybudováním parkovacích domů by se pak zřejmě zabývalo až nově zvolené vedení města.

zdroj: ČTK
Spustit audio