Pavel Hojda skončil kvůli proplácení cest v regionální radě Severozápad

13. prosinec 2017

Člen regionální rady soudržnosti Severozápad Pavel Hojda (KSČM) z Karlovarského kraje rezignoval na své členství. Důvodem je to, že mu kraj opožděně hradil cestovní náhrady. Hejtmanka Jana Vildumetzová uvedla, že k tomu neměla v první polovině roku právní podklady.

Cestovní náhrady z první poloviny roku byly proplaceny až v srpnu, řekl Hojda. „Poslední žádost o cestovní příkaz mi byl podepsán v den, kdy jsem měl odjet na jednání. Pokud bych používal veřejnou dopravu, musel bych vstávat někdy ve čtyři hodiny ráno a vracel bych se pozdě odpoledne nebo večer," dodal.

„Musela jsem postupovat v souladu s platnými právními předpisy a takové stanovisko jsem obdržela od našeho právního odboru," zdůvodnila neproplácení cestovních náhrad v první polovině roku Vildumetzová. „Na zastupitelstvu jsme později schválili novou směrnici pro poskytování náhrad, a na základě ní mohu už tyto příkazy podepisovat," doplnila.

Podle člena krajského zastupitelstva, regionální rady a senátora Jana Horníka je podobný postup dehonestující. Zatímco členové krajských výborů nebo komisí odměny dostávají, zástupci kraje v regionální radě mají problémy.

Vedení Karlovarského kraje nyní nechá na klubu KSČM, jestli za odcházejícího Hojdu navrhne jiného zástupce do regionální rady Severozápad. Pokud ne, bude hledat jiného kandidáta.

Regionální rady soudržnosti mají na starosti přidělování dotací z evropských fondů. Z Regionálního operačního programu Severozápad plynuly peníze do Karlovarského a Ústeckého kraje.

zdroj: ČTK
Spustit audio