Po zimní přestávce láká jáchymovské podzemí znovu k návštěvě

26. duben 2015

Po zimní přestávce je opět otevřena štola číslo 1 v Jáchymově. Pro návštěvníky je připravena nejenom exkurze do podzemí, kde se kdysi těžilo stříbro a uran, ale prohlédnout si mohou i expozici důlní techniky.

Jáchymov je ve světě známý především díky radonové vodě, která pomáhá pacientům s nemocemi pohybového ústrojí. Pochlubit se ale může i bohatou hornickou minulostí. Obrovský vzestup město zažilo zejména v 16. století, kdy se zde dobývalo stříbro.

Ve 20. století pak stříbro vystřídal uran, na jehož těžbě se podíleli političtí vězni. Jednou s nejvýznamnějších hornických památek na jeho území je štola číslo 1. Ta byla před několika lety zpřístupněna veřejnosti pracovníky sokolovského muzea.

Ti, kteří do jáchymovského podzemí zavítají, mohou obdivovat nejenom vnitřní dispozice štoly, ale také expozici důlní techniky. Prohlédnout si mohou například hornické vozíky či vrtáky.

Štola je otevřena od středy do neděle, přičemž prohlídky probíhají vždy od 10 do 16 hodin. Návštěvníci však musí počítat s tím, že kapacita štoly je z bezpečnostních důvodů omezena na 20 osob.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio