Policejní dohled na filmovém festivalu bude nejsilnější v historii

22. červen 2017

Na letošní ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary se chystá i policie a strážníci. Dohled nad bezpečností si letos vyžádá si dosud největší nasazení sil a prostředků.

O bezpečnost tisíců fanoušků filmu se starají hlavně organizátoři festivalu. Kolik lidí bude na festivalu bezpečnost zajišťovat, pořadatelé nesdělili.

„Jsme v kontaktu s Policií České republiky. Kromě tradiční ochrany veřejného pořádku budou učiněna i opatření k ochraně měkkých cílů, tedy lidí," uvedla tisková mluvčí festivalu Uljana Donátová.

Policie na bezpečnostních opatřeních s organizátory intenzivně spolupracuje. „Posílíme počty uniformovaných policistů i těch v civilu. Přestože se nacházíme v nejnižším stupni ohrožení terorismem, který vyžaduje pouze potřebu zvýšené bdělosti, budou bezpečnost zajišťovat i policisté vybavení dlouhými zbraněmi," uvedla policejní mluvčí Zuzana Týřová.

Tradičně vysokou zátěží je festival i pro strážníky

Podle velitele karlovarské městské policie Marcela Vlasáka bude úkolem strážníků hlavně zajištění dopravní bezpečnosti a řešení problémů, které s sebou festivalový týden přináší v noci.

„Ve dne se soustředíme hlavně na dopravu. Letos bude k dispozici velké parkoviště u Dolního nádraží, od něhož si slibujeme, že uvolní dopravu v centru. Budeme se snažit návštěvníky na možnost parkování na parkovišti už předem upozornit," řekl Vlasák.

V nočních hodinách se zaměří strážníci hlavně na rušení nočního klidu. Zatímco návštěvníci festivalu přes den sledují filmy, v noci se přesunují do barů a restaurací. S sebou to vždy přináší i hluk nebo výtržnosti.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio