Policisté dopadli zloděje umění. Z domu ve Valči ukradli předměty za 80 milionů

9. srpen 2017

Karlovarští kriminalisté dopadli zločinecký gang. Dva muži ze Slovenska se zaměřovali na krádeže uměleckých a historických předmětů. Vloupali se také do rodinného domu soukromého sběratele ve Valči na Karlovarsku.

K vloupání došlo v listopadu 2015. Majiteli ukradli umělecké předměty za zhruba 80 milionů korun.

„Gang šel na jistotu. Nebyla to náhodná loupež ani krádež. Od té doby probíhalo šetření, až jsme zjistili, že hlavní pachatelé by se měli nacházet na Slovensku,“ popisuje pátrání vedoucí odboru obecné kriminality karlovarské krajské policie Rudolf Flaška.

„Od té doby jsme začali spolupracovat se slovenskou policií. Pátrání trvalo rok a spolupráce vyústila v zadržení dvou pachatelů a zajištění uměleckých předmětů při domovních prohlídkách,“ dodal Flaška.

Podezřelí se podle policie snažili umělecké předměty prodat na aukčních portálech a přes překupníky v Česku i na Slovensku. Mezi uloupenými uměleckými předměty byly obrazy, sochy, svícny, mince nebo šperky.

„Jednalo se například o obraz v hodnotě 1,4 milionu korun nebo dílo, jehož je odhadována na 15 až 20 milionů korun. Dále různé grafické listy, kdy za jeden list se platilo 15 až 20 tisíc korun,“ doplnil další z kriminalistů Stanislav Taušek.

I přes veškeré úsilí se nepodařilo vypátrat všechny ukradené předměty

„Některé předměty byly prodány neznámo kam. Ale u těch, které máme v současnosti v držení, je jejich hodnota po předběžném znaleckém zkoumání až 20 milionů korun. V současnosti dál probíhá vyšetřování a zajišťování dalších odcizených předmětů tak, aby mohly být převezeny zpět do České republiky a vydány právoplatnému majiteli,“ popsal Flaška.

Jak ale Rudolf Flaška upozornil, při domovních prohlídkách police zajistila i velké množství zbraní a střeliva a zadržela oba podezřelé muže. „Jeden z nich nejen za tuto trestnou činnost, ale za obdobnou páchanou ve Slovenské republice skončil ve vazbě,“ uzavřel Flaška.

Tam si také 36letý hlavní podezřelí počká na rozsudek. Jeho osmadvacetiletý komplic je stíhaný na svobodě. V případě odsouzení jim hrozí až 10 let za mřížemi.

Spustit audio