Porota hodnotila první Dobroty Karlovarského kraje

19. červenec 2017

V prostorách Střední zemědělské školy Dalovice se sešla odborná porota, aby vyhodnotila první ročník soutěže Dobrota Karlovarského kraje. Pětičlennou komisi čekal velice náročný úkol, a sice vybrat z 82 přihlášených potravinářských a zemědělských výrobků od 18 místních producentů ty nejkvalitnější a nejchutnější.

Soutěžilo se celkem v pěti kategoriích, které zahrnovaly masné, mléčné, pekařské a cukrářské výrobky, alkoholické a nealkoholické nápoje. V neposlední řadě také ovoce, zeleninu, medy a čaje v čerstvé nebo zpracované formě.

„Do soutěže se mohly přihlásit potravinářské a zemědělské výrobky, které byly vyprodukovány nebo vyrobeny v Karlovarském kraji a pocházejí zejména z tuzemských surovin. Podíl těchto surovin musel tvořit minimálně sedmdesát procent, přičemž hlavní surovina musela být ze sta procent domácího původu,“ uvedl krajský Karel Jakobec.

Čtěte také

V hodnotitelské komisi zasedli zástupci Karlovarského kraje, Krajské veterinární správy, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státního zemědělského intervenčního fondu a Střední zemědělské školy Dalovice. Vedle chuti a vzhledu se u výrobků posuzovala také jejich společenská prospěšnost.

„Pokud spotřebitel kupuje potravinářské výrobky vyrobené v regionu, má jistotu, že maso je opravdu maso a jogurt obsahuje tolik ovoce, kolik má na etiketě. Rozhodně se nemusí tedy bát horší kvality zboží ve srovnání se stejným zbožím nakoupeným například v Německu. Nákupem českých potravin živíme navíc vlastní lidi a ne výrobce za hranicemi,“ přiblížil ředitel Střední zemědělské školy Dalovice Zdeněk Perlinger.

Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže proběhne 2. září v areálu Krajského úřadu Karlovarského kraje na akci s názvem Loučení s prázdninami. Výhercům bude předán certifikát, díky němuž mohou za předpokladu, že se nezmění charakter oceněného výrobku, užívat značku Dobrota Karlovarského kraje neomezeně.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio