Povýšení na památkové rezervace lázeňská města příliš nezatíží

12. prosinec 2017

Povýšení městských památkových zón v Karlových Varech a Mariánských Lázních na památkové rezervace a rozšíření památkové rezervace ve Františkových Lázních města výrazněji nezatíží. Památková ochrana zde stejně už platí. Změna formy ochrany je spíše kvůli chystané žádosti o zařazení na seznam UNESCO.

Vláda podpořila návrh ministerstva kultury, aby se části zmíněných měst s jejich lázeňskou kulturní krajinou staly památkovou rezervací. Všechna tři lázeňská města usilují spolu s dalšími zahraničními lázněmi o zápis na seznam UNESCO.

Podle náměstka primátora Karlových Varů Jiřího Klsáka se v Karlových Varech rozšíří ochranné území jen o část vil v Drahovicích a některé vily v Tuhnicích podél Moskevské ulice.

„Do památkové rezervace bude také zahrnuta terapeutická krajina v okolí města včetně staveb. Jde ale jen o altánky nebo jiné drobné stavby," popsal Klsák. Plošně to bude znamenat rozšíření památkově chráněné oblasti zhruba po Doubskou výšinu a na druhé straně po Goethovu vyhlídku.

V Mariánských Lázních bude rozšíření území související s povýšením na památkovou rezervaci výraznější, ale i zde půjde hlavně o krajinu v okolí lázeňského města.

„Pod památkovou ochranu bude nově zařazeno několik bloků domů, které dosud památkově chráněny nebyly. Jinak se rozšíření týká především lázeňských lesů. Zahrnutí do památkové rezervace znemožní například rozsáhlé kácení nebo jiné velké zásahy do krajiny. A zajistí, aby lesy i nadále sloužily především lázeňským hostům," řekl místostarosta Mariánských Lázní Vojtěch Franta.

Kolonáda, Karlovy Vary

Franta zároveň upozornil na to, že z hlediska legislativy jsou pravidla ochrany památkové zóny a památkové rezervace velmi podobná. Lidé se tak podle něj nemusejí bát, že by centrum města bylo kvůli povýšení památkové ochrany zakonzervováno nebo se uzavřelo případným investorům.

„Osobně jsem rád, že se podařilo formu památkové ochrany u všech měst v nominaci sjednotit. Budu ale chtít apelovat na vládu, aby pracovala i na praktickém provádění této ochrany. Národní památkový ústav v Lokti dělá, co je v jeho silách, ale při současném stavu je to bohužel nedostačující," doplnil Franta.

Karlovarský primátor Petr Kulhánek řekl, že v září podaná nominační dokumentace byla uznána jako kompletní. Samotná kandidatura by pak měla být podána v průběhu roku 2018, po doplnění o takzvanou oponenturu kritického přítele. O nominaci tří lázeňských měst v Česku a dalších osmi lázeňských měst v Evropě by pak UNESCO mělo rozhodovat na počátku roku 2019.

zdroj: ČTK
Spustit audio