Předsedkyní asociace krajů se stala karlovarská hejtmanka Vildumetzová

8. prosinec 2016

V čele Rady Asociace krajů ČR ode dneška stojí hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová (ANO). Ve volbě zvítězila nad Jiřím Zimolou (ČSSD). Ten se stal prvním místopředsedou asociace.

O pozici měl vedle Jany Vildumetzové zájem právě také jihočeský hejtman. Hnutí ANO má nicméně v asociaci šest zástupců, o jednoho víc než sociální demokraté.

Rozhodující slovo tak měli hejtmani ostatních stran Oldřich Bubeníček (KSČM), Jiří Čunek (KDU-ČSL) a Martin Půta (STAN), kteří se stali dalšími místopředsedy. Tím pátým je pražská primátorka Adriana Krnáčová.

„Velmi si zvolení vážím, budu naplňovat stanovy a mandát asociace. Byla bych velmi ráda, aby to byla organizace apolitická, aby hejtmani táhli za jeden provaz bez ohledu na to, který kraj je nejmenší a který největší, jaký region je strukturálně postižený či ekonomicky vyspělý,“ uvedla Jana Vildumetzová.

Asociace sdružuje všechny kraje v ČR a jejím úkolem je hájit a prosazovat jejich společné zájmy. Pomáhá taky se vzděláváním krajských zastupitelů a je krajům nápomocna při jejich zahraničních aktivitách. Asociaci dosud vedli jen Evžen Tošenovský (ODS) a posledních osm let Michal Hašek.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio