Přehlídka tajemných míst a vysloužilé techniky, to je uzavřený bazén hotelu Thermal

5. červenec 2017

Karlovarský Thermal byl uveden do provozu v roce1977. Mezi největší atrakce hotelu i lázeňského města patřil před 40 lety visutý bazén. Na vykoupání v 50 metrů dlouhém bazénu stály často velmi dlouhé fronty dychtivých návštěvníků. Dnes je bazén uzavřený a čeká na kompletní rekonstrukci.

Terasy bazénu i jeho zázemí je samozřejmě veřejnosti nepřístupné. Vchody jsou zamčené, některá okna zabedněná.

Po špatných zkušenostech s vandaly a sprejery vedení hotelu posílilo ochranku. Totéž udělal v průběhu mezinárodní filmové přehlídky festivalový štáb.

Do útrob bazénového centra nás doprovází se svazkem klíčů technický ředitel Thermalu Jan Šnajdr. „Ochranku jsme samozřejmě posílili, areálem prochází v podstatě pořád. Ale stoprocentně se tohle území zabezpečit prostě nedá. Do areálu se vandalové pokoušejí dostat prakticky denně,“ tvrdí Šnajdr.

Čtěte také

Naší první zastávkou jsou sprchy a šatny žen a mužů. Nesvítí tady světlo, jinak jsou ale všechny prostory nečekaně zachovalé. V zámcích skříněk jsou klíče, podlaha je čistá. Podobně jsou na tom prostory bývalé kavárny, později posilovny. Tiché prostory bazénového zázemí působí tajemně. Občas je vidět, že do konstrukce zatéká a omítka místy opadává.

Velín bazénu hotelu Thermal

Společně sestupujeme také do strojovny, které vévodí čtyři pískové filtry na úpravy vody. V jejich blízkosti je stará přečerpávací betonová vana, kam se kdysi při čištění bazénu dočasně vypouštěla jeho voda. Ve vzduchu je cítit vlhko a plíseň.

„Zařízení je mimo provoz. Zprovoznit by pravděpodobně šlo, bylo by to ale velmi drahé. To už se v současné doně nevyplatí,“ myslí si Šnajdr.

Přečerpávací nádrže do kterých se vypouštěla voda z bazénu při čištění

Tato slova potvrzuje i návštěva starého řídícího centra bazénu. Velín připomíná pracoviště malé atomové elektrárny. Na stěně jsou desítky měřících přístrojů, bakelitových tlačítek a páček. Na stěně se schématem celého systému svítí několik kontrolek.

„V současné době připravujeme rekonstrukci bazénu, která bude stát od 35 do 50 milionů korun. Zatímco dnes zabírá technické zázemí bazénu téměř 300 metrů čtverečních, po modernizaci bude tato plocha výrazně menší,“ uzavírá ekonomický ředitel Thermalu Michal Košarko. Rekonstrukce by podle něj mohla začít za tři roky.

autor: zdt
Spustit audio