Přes Česko projede další americký konvoj

25. březen 2017

Přes naše území projede další konvoj americké armády. Na 550 lidí a 125 vozidel se bude přesouvat z Německa do Polska, kde jejich cesta končí.

Na hraniční přechod v Rozvadově vjely první vojenské speciály dnes ráno, říká Jan Šulc z generálního štábu Armády České republiky. „Během prvního dne konvoj urazí cestu z Rozvadova do Staré Boleslavi, kde je plánováno přenocování jednotky. Další den zhruba v sedm hodin ráno vyrazí do Náchoda a dále bude pokračovat do Polska,“ popisuje Šulc.

Přesun ozbrojených sil na severovýchod Polska je součástí koaličních opatření NATO. Poté co kolona projela Rozvadovem, zamířila do Staré Boleslavi, kde první část konvoje očekávají dnes kolem 15 hodiny. Víc než 550 lidí je složeno nejen z vojáků americké armády, ale i z několika příslušníků armády britské. Na našem území stráví příslušníci spojeneckých armád maximálně 48 hodin.

Podle Jana Šulce se budou v rámci konvoje přesouvat i obrněné transportéry Stryker americké armády a dále především logistická, podpůrná a přepravní techniku.

Velkou pozornost příznivců i kritiků NATO vzbudil konvoj amerických sil v roce 2015, kdy se u silnic sešlo mnoho fanoušků, pozorovatelů i protestantů. Další přesuny amerických vojáků již byly o poznání klidnější.

K přesunu bude armádní konvoj využívat především dálnice a rychlostní komunikace. Kolona bude z bezpečnostních důvodů rozdělena do sedmi částí s půlhodinovými až hodinovými rozestupu. Doprovázet je budou vojenští policisté ve spolupráci s Policií České republiky.

autor: jnm
Spustit audio