Přípravy na vybudování přístavby knihovny v Chebu pokračují

23. březen 2017

V hradebním příkopu u secesní budovy chebské knihovny v ulici Obrněné brigády probíhá v současné době hydrogeologický průzkum. Souvisí, stejně jako loňský archeologický průzkum, s plánovanou přístavbou knihovny.

„V letošním rozpočtu máme na přípravu vybudování přístavby městské knihovny vyčleněn jeden milion korun. Na probíhající hydrogeologický průzkum naváže průzkum stavebně-historický. Pro letošní rok máme rovněž v plánu zpracování projektové dokumentace,“ říká místostarosta Pavel Hojda.

Město už má k dispozici podrobnou architektonickou studii. Počítá přitom nejen s vybudováním unikátní přístavby, ale i s rekonstrukcí stávajícího objektu. Její součástí mají být například stavební úpravy, díky kterým by došlo k propojení historické budovy s přístavbou, oprava podkroví, kde má sídlit dětské oddělení, nebo vybudování chybějícího výtahu.

„Studie už je také projednána s památkáři, což je pro možnou budoucí realizaci velmi podstatné. Bude potřeba začít také s hledáním vhodného dotačního titulu. Odhad nákladů je totiž přes 100 milionů korun, takže je jasné, že bez dotace to nepůjde,“ dodal místostarosta Zdeněk Hrkal.

Přístavba knihovny je navržena jako „neviditelná“ budova

Počítá se totiž s tím, že z části hradebního příkopu mezi knihovnou a divadelním klubem bude odstraněna novodobá navážka. Nový objekt by pak byl přistavěn k hradební zdi sousedící s chodníkem a měl by mít pochozí střechu.

Vizualizace nové podoby chebské knihovny

Pouze z prostoru upraveného hradebního příkopu by byla viditelná jeho čelní prosklená stěna. Toto řešení vychází z požadavků památkářů, kteří chtějí, aby přístavba byla k okolním historickým objektům maximálně šetrná.

„Čtenáři i návštěvníci kulturních akcí, které se v knihovně konají, by díky rekonstrukci a vybudování přístavby dostali prostředí odpovídající standardům 21. století. Výrazně rozšířit by se mohl také volný výběr knih, které jsou nyní z podstatné části uloženy ve skladech a čtenáři si je mohou vybírat jen podle katalogu. Po vybudování přístavby by se navíc všechna oddělení knihovny mohla sestěhovat do jednoho objektu. Doteď dětské oddělení a studovna sídlí v jiné budově, což není příliš praktické“ uzavřel místostarosta Hrkal.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio