Problémy zadlužených Pramenů stále nekončí. V obci se znovu rozpadlo zastupitelstvo

27. červen 2017

V Pramenech na Chebsku, nejzadluženější obci v Česku, se rozpadlo zastupitelstvo. Na přelomu roku tam lidé zřejmě opět půjdou k předčasným volbám.

Důvodem rezignace zastupitelů bylo plánované uzavření smlouvy s ruským investorem. Smlouvu označil bývalý zastupitel Aleš Dittert za problematickou a riskantní.

„Vedení naší obce naprosto bezprecedentním způsobem žene naši obec do dlužního otroctví. Smlouva, kterou se na zastupitelstvu chystali tři zastupitelé schválit, by znamenala protektorát soukromé společnosti," uvedl Dittert.

Starostka Pramenů Michala Málková řekla, že na zastupitelstvu nepředložili smlouvu, ale pouze koncept budoucí spolupráce s investorem. „Očekávali jsme na toto téma dlouhou diskusi, kde by se mohli vyjádřit občané i opoziční zastupitelé. K té ale bohužel nedošlo," řekla Málková.

Čtěte také

Koncept podle ní řeší možnosti, jak by se obec mohla dluhů zbavit. „Chceme dosáhnout odblokování obecního účtu. Bez spolupráce s tímto investorem to bohužel nepůjde. Nezbývá, než se snažit vyjednat si co nejlepší podmínky," doplnila Málková.

Dluhy Pramenů se letos podařilo snížit na zhruba 62 milionů korun. Obec se zbavila například pohledávek od města Mariánské Lázně nebo Státního pozemkového úřadu.

K předčasným komunálním volbám půjdou občané Pramenů v aktuálním volebním období už podruhé. Poprvé se zastupitelstvo rozpadlo v roce 2015. Volby by měly být vyhlášeny zřejmě na prosinec, v roce 2018 budou následovat řádné komunální volby.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio