Radnice v Chebu si nechá zmapovat zdroje vody

3. srpen 2015

Mohlo by mít v budoucnu Chebsko problémy s vodou? Na to by měla odpovědět studie, kterou si právě nechává vypracovat chebská radnice. Ta má zmapovat stav podzemních i povrchových vod ve městě a jeho okolí.

Jde o reakci na stále častější sucha, v důsledku kterých začínají některé oblasti pociťovat nedostatek vody. Studie přijde zhruba na 200 tisíc korun a hotova má být do konce letošního roku.

„Zatím jsme se zabývali spíše povodněmi a ochranou před nimi. Zpracovány byly digitální povodňové plány včetně přehledu ohrožených objektů. Nyní se chceme zaměřit také na zásoby vody a její čerpání. Na Chebsku sice zatím nedostatek vody nehrozí, ale v důsledku klimatických změn by i zde mohly do budoucna vznikat problémy,“ vysvětlila místostarostka Daniela Seifertová.

„Zásoby vody je třeba zmapovat i z toho důvodu, že neustále roste počet soukromých studní a potřebujeme vědět, zda můžeme další povolovat,“ doplnil starosta Petr Navrátil.

Čtěte také

Cheb je vodou zásobován ze zdroje v nedalekých Nebanicích. V rezervě má navíc rozsáhlé prameniště v sousedním německém příhraničí, které nyní nevyužívá. Nachází se na pozemcích, které město koupilo v meziválečném období. Po vyřešení takzvané kauzy Chebský les s nimi nyní může opět volně disponovat.

„Německá voda splňuje normy, ale obsahuje více manganu a železa. Vodovod je do Chebu natažen, ale bylo by potřeba vybudovat úpravnu. I přesto by to mohlo být do budoucna zajímavé,“ uvedl starosta.

Z hlediska protipovodňových opatření se v letošním roce doplní na Břehnickém potoce ve Vrbenského ulici hladinoměr, který bude elektronicky předávat informace o stavu vody. Díky tomu bude možné včas informovat veřejnost o případném nebezpečí.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio