Revitalizace chebského sídliště Spáleniště začne už příští rok

20. říjen 2017

V příštím roce bude zahájena postupná revitalizace nejstaršího chebského sídliště Spáleniště. Týkat se bude jak komunikací, tak vnitrobloků. Jako první přijdou na řadu rekonstrukce ulic V Zahradách a Kosmonautů.

„Spáleniště bylo postaveno přibližně před 60 lety. S ohledem na to, že se tam toho zatím moc neudělalo, odpovídá současný stav jeho stáří. Komunikace jsou dožilé, chybí parkovací místa a prostranství mezi domy jsou zanedbaná,“ uvedl starosta Antonín Jalovec.

Rada města schválila na své říjnové schůzi vypsání výběrového řízení na zpracovatele projektové dokumentace rekonstrukce ulic V Zahradách a Kosmonautů.

„Projekt včetně stavebního povolení bychom měli mít k dispozici nejpozději na začátku června příštího roku. Do konce roku 2018 bychom pak chtěli zvládnout rekonstrukci alespoň jedné ze zmíněných dvou ulic. Stávající podélná parkovací místa budou nahrazena šikmými. Podle hrubých předběžných odhadů z dříve zpracované studie by rekonstrukce obou ulic měla přijít asi na 10 milionů korun,“ doplnil starosta.

Čtěte také

V příštím roce dojde také k úpravám vnitrobloku mezi panelovými domy v ulicích 17. listopadu a Kosmonautů.

„Tento zanedbaný vnitroblok by se měl proměnit v příjemnou oddychovou zónu. Druhý velký vnitroblok za Vesmírem se zatím opravovat nebude. Chtěli bychom ho řešit komplexně, ale tomu brání poměrně komplikované majetkové vztahy k chátrajícímu objektu zmíněného nákupního centra, které má dva soukromé vlastníky. Ti vzájemně nespolupracují a objekt je zatížen právními spory,“ vysvětlil starosta.

Před časem zpracovaná studie revitalizace Spáleniště zmapovala především to, kde všude by na sídlišti mohla vzniknout nová parkovací místa. Jejich budování je v šesti etapách navrženo v ulicích 17. listopadu, V Zahradách, Kosmonautů, Pastýřská a Mírová a ve vnitrobloku za obchodním centrem Vesmír.

V současné době jsou v těchto pěti lokalitách přibližně dvě stovky oficiálních parkovacích míst. Po provedení navrhovaných úprav by se měl tento počet zvýšit na téměř čtyři stovky. Celkově by to přitom mělo stát asi 40 milionů korun.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio