Řidiči v Božím Daru musí zpomalit. Město je celé obytnou zónou

30. červen 2015

Zastupitelé Božího Daru vymysleli bič na řidiče. Po celém městě platí snížená rychlost na 20 km/h. Motoristé se o tom dozvědí ze značek nakreslených na silnici.

Ty svislé sice také nechybí, ale jsou schované. Když upozornění řidiči přehlédnou, kamera u radaru je vyfotí. Zatím jsou bez pokuty, v budoucnu už by ale mohli zaplatit.

Míříme do Božího Daru. Nejdříve nás vítá cedule s nápisem města, poté upozornění, že parkoviště je volné a až za ním je značka obytná zóna. Pro nás dost nepřehledné.

Naštěstí si ale všímáme značky nakreslené na silnici, a proto brzdíme. Podle starosty Jana Horníka jako jedni z mála. „Protože mnozí turisté, ale i někteří místní občané si pletou naše komunikace se závodní dráhou,“ myslí si Horník.

Místní lidé zpomalení vítají, bude tady prý větší bezpečnost. „Před každým penzionem mají zahrádku. Rekreanti tak chodí po silnici, a když jedou auta, tak je nepříjemné uskakovat před každým. Jde zde spousta turistů, a tak rychlost tady samozřejmě musí být snížená,“ říkají místní.

U informační tabule potkáváme turisty ze Slovenska. Nařízené zpomalení je podle nich nesmysl. „Můj názor je, že 20 kilometrů v hodině je málo. Správná je čtyřicítka,“ říkají. A podobně mluví i pan Martin z Karlových Varů, který na Boží Dar jezdí prakticky denně.

Zatím řidiči pokutu dostávat nebudou, ale i to brzy skončí, slibuje starosta Jan Horník. „Jakmile bychom hlásili překračování rychlosti, tak to musíme dělat přes město Ostrov a veškeré pokuty by šly do ostrovské městské pokladny a my bychom s tím měli jenom práci. Proto teď zastupitelstvo zvažuje, jestli pro naši městskou policii pořídí radar,“ říká Horník.

V budoucnu čeká motoristy ještě větší omezení. Do centra už se nedostanou

„Chtěli bychom to stihnout do zimní sezony, kdy budeme upravovat i stání ve městě. To musíme předělat a dokonce zvažujeme zákaz vjezdu do intravilánu obce, to znamená do té základní centrální části. Vjezd bude povolen jenom pro ubytované a místní, obdobně jako to známe například z horských středisek v Itálii,“ uzavírá starosta Horník.

Město má také zpracovaný projekt na úpravu silnice ve městě. Uprostřed vozovky udělá jakýsi žláb, který funguje jako retardér.

Spustit audio