Rotariáni odhalí v Nejdku pamětní desku Goethovi

29. srpen 2014

Karlovarští rotariáni pokračují v obnově pamětních desek, které připomínají návštěvy německého velikána v našem kraji. Další z nich bude slavnostně odhalena v Nejdku v sobotu 30. srpna. Součástí programu bude i vystoupení Alfréda Strejčka a Jitky Molavcové.

Známý umělec a vědec zavítal do krušnohorského městečka v roce 1786. Jeho návštěvu teď bude připomínat pamětní deska s portrétem, který zhotovil nejdecký výtvarník Heřman Kouba.

Slavnostní odhalení se uskuteční v 10 hodin u polikliniky naproti žulové skále s dochovanou románskou hradní věží. Tu Goethe mimo jiné zvěčnil i v jednom z dopisů své tehdejší milence Charlottě Steinové.

Čtěte také

V rámci doprovodného programu je pro návštěvníky v předsálí nejdeckého kina připravena výstava výtvarných prací žáků z místních škol. Tématem výstavy je „Kresli jako Goethe“.

Součástí akce bude i vystoupení Alfréda Strejčka a Jitky Molavcové v pásmu z myšlenek a životních příběhů Goetha. To se uskuteční ve velkém sále kina. V hudební části programu pak vystoupí sopranistka Jitka Šulková a klavírista Aleš Vítek s výběrem sonát a písní spjatých s mistrem.

Projekt na obnovení pamětních desek byl podpořen hejtmanem Karlovarského kraje Josefem Novotným, obcí Andělská Hora, městem Nejdek, krajanským sdružením Glück auf Augsburg, Česko-německým fondem budoucnosti a Rotary kluby Annaberg a Weimar.

Odhalení této desky nebude poslední, další akce následuje 27. září ve Svatošských skalách.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio