Rozhledna Bučina nad Kyselkou dostává novou podobu

6. září 2016

Vojenské lesy a statky opravují vyhlídkovou věž Bučina nad údolím řeky Ohře. Podle dostupných informací nechal kamennou rozhlednu vystavět v 19. století podnikatel Heinrich Mattoni. Stavba se stala součástí rozsáhlých parkových úprav nad někdejšími lázněmi v Kyselce. V současné době bylo nutné kamennou věž staticky zajistit, aby mohla sloužit další desítky let.

Vyhlídková věž pod vrchem Bučina má pohnutou historii. Po druhé světové válce a vzniku vojenského prostoru v Doupovských horách se dočasně stala pozorovatelnou. Veřejnosti byla zpřístupněna v 70. letech minulého století. První důkladné opravy se ale dočkala až v roce 2002. Vyspraveno bylo zdivo a nad ochozem vyhlídkové plošiny vyrostlo dřevěné zastřešení.

V současné době dostane rozhledna střechu zcela novou. Dělníci vyspárovali kamenné zdivo a na plášti rozhledny se objevily tři betonové věnce. Ty mají výrazně zlepšit statiku věže, která se nachází v drsném klimatickém prostředí. Rozhledna by navíc nově měla mát i stálé noční osvětlení. Náklady na úpravy dosáhnout 800 tisíc korun.

Rozhledna Bučina se veřejnosti slavnosti otevře 28. září. Vojenské lesy a statky přestřižení pásky spojí s ukázkou umění mysliveckých trubačů. Kromě rozhledny Bučina představí vojenské lesy i související úpravy vrcholku Bučina, který leží v nadmořské výšce 582 metry.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio