Sběratel buduje v Nejdku nové muzeum. Expozice upozorní na osobnost podnikatele Mattoniho

7. únor 2017

V Nejdku u Karlových Varů připravuje soukromý sběratel otevření nového muzea. Velkou část expozice věnuje osobnosti Heinricha Mattoniho, zakladatele stáčírny minerálních vod v nedaleké Kyselce.

Muzeum vzniká v historické vile, postavené v oceňovaném stylu art deco. Interiéry výjimečné stavby se veřejnosti otevřou v první polovině roku.

Příběh vzniku nového Mattoniho muzea v Nejdku u Karlových Varů je v zásadě jednoduchý. Do města se přestěhoval pan Ladislav Sýkora. V regionu uznávaný sběratel a také badatel zaměřený na historii bývalých lázní Kyselka a místní stáčírny.

Pan Ladislav měl donedávna malé muzeum ve Vojkovicích. V Nejdku ale našel vilu z roku 1927, která ho uchvátila svým výjimečným vzhledem. Postavená je totiž ve stylu art deco se silným vlivem kubismu. Vilu koupil a unikátní sbírku do přízemí postupně stěhuje.

Čtěte také

Podle Ladislava Sýkory by nové muzeum nemělo konkurovat expozici, která je od loňského roku k dispozici v Kyselce. Obě místa jsou od sebe přeci jen dost vzdálena a v létě mají odlišnou turistickou klientelu. Muzeum v Kyselce je podle slov pana Ladislava opravdu velkorysé, s promítacím sálem a venkovní expozicí. Usazeno je navíc do těsné blízkosti stáčírny minerálek a bývalých lázní.

Nejdecké muzeum nabídne především nevídanou kolekci starých lahvi a etiket, které sběratel sháněl přes 15 let. Ve sbírce má navíc opravdové originály. V dalších částech nového muzea budou sbírkové předměty zaměřené na historii československých ozbrojených sborů.

V této nejdecké vile vznikne nové muzeum

Chybět nebude kolekce zboží a designu z 50. a 60. let minulého století. Vila, ve které nové muzeum vzniká, přitom stojí nedaleko rodného domu herce Vladimíra Ráže, nezapomenutelného krále Miroslava.

autor: zdt
Spustit audio