Senior Expres je v Sokolově úspěšný, chtějí ho i další města

22. květen 2017

Takzvaný Senior Expres v Sokolově se za rok a půl svého fungování stal oblíbenou a vytíženou službou. Za symbolický poplatek zajišťuje přepravu seniorů.

S konceptem přepravy seniorů se v Sokolově inspirují i další města, a to nejen z regionu. Zkušenosti chtěly od města převzít například Mariánské Lázně, Ostrov, ale i německý Plauen.

„Za rok 2016 jsme najeli přes 16 tisíc kilometrů. Senior Expres odvezl celkem 4 300 seniorů. Nejčastěji se používá pro cestu do polikliniky, do nemocnice a na nákup," říká místostarostka Renata Oulehlová.

Provoz Senior Expresu stojí ročně zhruba 600 tisíc korun. Platy řidiček hradilo město v loňském roce s pomocí dotace z úřadu práce, letos už je bude hradit z vlastního rozpočtu.

Službu Senior Expres mohou využít senioři nad 70 let nebo zdravotně postižení s průkazem ZTP. Když si na odboru sociálních věcí vyřídí průkazku, má každý z nich nárok na 20 jízd měsíčně. Jízdu si musí objednat dopředu, nejdéle 14 dní a nejméně dva dny před termínem. Jedna jízda stojí 15 korun.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio