Sklárna Moser opět vyrábí křišťálové glóby pro MFF v Karlových Varech

25. květen 2016

Desítky hodin trvá výroba křišťálových glóbů pro filmový festival v Karlových Varech. I když jich letos filmová přehlídka předá pouze šestnáct, skláři ve sklárně Moser jich musí vyrobit mnohem víc. Do bronzových sošek se totiž dostanou jen ty nejlepší.

Výroba glóbů je složitým procesem sestávajícím z desítek operací, na jejichž konci se v rukou filmových tvůrců ocitne bronzová socha dívky zvedající křišťálovou kouli. První fází výroby ceny je výroba bronzové sochy, která probíhá v pražském ateliéru sochaře Miloše Vacka.

Výroba křišťálové koule začíná v huti karlovarské sklárny Moser. Nejtěžším krokem je správný odhad množství skloviny, kterou musí sklář nabrat na železnou tyč. Točením pak zjistí, jestli bude křišťálová koule v naprostém pořádku. Těch nedostatků se totiž může objevit celá řada. Někdy sklář musí vyrobit i dvanáct glóbů, aby šest z toho bylo ve stoprocentním stavu.

Na vytvarování glóbů používá sklář formy – svaláky neboli burbulce. Roztavené sklo o teplotě 1000° C se zformuje na průměr 11,5 centimetru. Skleněné koule putují po vychlazení do dílny, kde se provádí ruční zabroušení tvaru a vyleštění glóbu. Dále se upraví tak, aby pasovaly do kovové sochy. Nakonec se koule k soše přilepí na třech místech. Po vyhotovení měří celá cena 42 centimetrů a váží 5 kilogramů

Ceny v podobě dívky zvedající křišťálovou kouli festivalová porota uděluje už od roku 2001. Má dvě podoby. Velkou zlatou cenu získá nejlepší film a vybraní filmoví tvůrci za celoživotní přínos kinematografii. Ostatní ocenění pak získají velkou stříbrnou cenu.

Výroba glóbů pro Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech je složitým procesem sestávajícím z desítek operací, na jejichž konci se v rukou filmových tvůrců ocitne bronzová socha dívky zvedající křišťálovou kouli
Spustit audio