SLEDOVALI JSME ONLINE: Volby do zastupitelstev a třetiny Senátu skončily, začaly se sčítat hlasy

Skončily volby do obecních zastupitelstev a třetiny Senátu. Poslední odhady mluví o tom, že volební účast byla tentokrát slabší než při posledních komunálních volbách. Víc lidí odevzdalo hlas v menších městech a obcích.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Volby 2014

Volby 2014 | Foto: Filip Jandourek

Na radnice kandidoval rekordní počet zájemců, přes 233 tisíc. Své hlasy mohli lidé odevzdat u skoro 1500 okrskových komisí po celé republice.

V prvním kole senátních voleb lidé ve třetině republiky zpravidla vybrali finalisty, kteří se o senátorské křeslo utkají příští týden.

Podle posledních odhadů byla volební účast slabší než při posledních komunálních volbách. Víc lidí přišlo k volbám v menších městech a obcích.

Někde přišlo až 80 procent voličů, jako třeba v obcích na Vysočině. Naopak Praha, Plzeň, Opava nebo Karviná hlásí účast jen zhruba kolem 25 procent.

Volební místnosti se uzavřely ve 14 hodin a začalo sčítání hlasů.

Podobně jako při minulých komunálních volbách, tak i letos se na několika místech republiky objevila podezření na kupčení s hlasy. Tentrokrát policisté prověřují případy v Ústí nad Labem, Litvínově, Ostravě a v Českém Těšíně na Karvinsku.

Protikorupční organizace mají důkazy o kupčení s hlasy v některých místech Ústeckého kraje

Číst článek

Volí nejstarší obyvatelka České republiky Vlastimila Češková z Jarcové u Valašského Meziříčí | Foto: Pavel Sedláček

Milan Kopp, ČTK, ČRo, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme