Služba pod jednou střechou. Hasiči a karlovarští strážníci mají společné operační středisko

22. únor 2018

Operátoři tísňové linky 112, hasičů a městských strážníků pod jednou střechou. To se podařilo po několikaletém úsilí v Karlových Varech. V rámci projektu sloučení operačního řízení složek integrovaného záchranného systému (IZS) fungují od letošního roku v jedněch prostorách operační střediska hasičů a karlovarské městské policie společně.

Model jednoho centra jako první zrealizovali představitelé záchranných složek v Ostravě. Podle náměstka ředitele HZS Karlovarského kraje Oldřicha Volfa je sloučení v Karlových Varech druhým místem v republice, kde složky IZS spolupracují v jednom prostoru.

Myšlenka sloučení operačních středisek začala v Karlovarském kraji již v roce 2011. Na přelomu loňského a letošního roku se spustilo zkušební období integrace operačního střediska hasičů, kde je zároveň i telefonní centrum tísňového volání linky 112, a operačního střediska karlovarské městské policie s tísňovou linkou 156.

V plánu je velké společné operační středisko i pro záchranku a policii

Plán do budoucna je fyzické sloučení i operátorů dalších složek IZS, především operátorů záchranné služby a Policie ČR, ale například i možnost zapojení do centrálního řízení i dalších městských policií. Tuto myšlenku prosazují nejen hasiči, ale například i představitelé Karlovarského kraje.

Společné operační středisko má zefektivnit práci operátorů, zrychlit přenos informací a především zrychlit samotný rozhodovací proces při řešení mimořádných událostí, na kterém se podílí zpravidla více složek záchranářů najednou.

Pro tuto myšlenku chce kraj zpracovat studii jednotného operačního střediska IZS v kraji a následně hledat možnosti financování.

autoři: Směna ČRo Plzeň , Andrea Strohmaierová
Spustit audio