Sokolov schválil záměr koupě zchátralých domů poblíž kina Alfa

29. březen 2017

Sokolovští zastupitelé schválili záměr koupě částečně vybydlených domů nad kinem Alfa. Definitivně ale o koupi rozhodnou na příštím zasedání v květnu, po prověření všech podmínek koupě.

Za dvě stovky bytů plánuje město zaplatit firmě libereckého podnikatele Alexandra Kendika 34 miliony korun. Tuto částku se podařilo vyjednat při více než tříletých jednáních o koupi domů.

„Je rozhodně lepší domy koupit a předejít tak spekulacím, co se s nimi stane," říká starosta Sokolova Jan Picka. Byty v problematické lokalitě obývala převážně romská komunita a velká část obyvatel dlužila na nájemném. Část domů majitel zrekonstruoval, další jsou ve špatném stavu.

Jak město lokalitu využije, zatím není jasné. Radnice zřejmě zbourá nejzchátralejší objekty, které by u kina Alfa mohlo nahradit například potřebné parkoviště. Ostatní domy by mohly být dále využívány k bydlení.

Podnikateli Kendikovi prodal Sokolov domy v roce 2001 za deset milionů korun. Problémy s obyvateli čtvrti se mu podařilo částečně vyřešit, pak se ale kvůli zdravotním problémům o byty přestal starat.


Lokalita s vybydlenými byty poblíž kina Alfa v Sokolově
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio