Sokolov varuje před podvodnými prodejci elektrické energie

17. únor 2017

Městský úřad v Sokolově zaznamenal v posledních dnech mnoho dotazů seniorů, kterým podomní prodejci jménem města nabízejí dodávky elektrické energie za výhodnější ceny. Radnice občany varuje, že s touto aktivitou nemá nic společného.

Podomní prodej je v Sokolově zakázaný. Senioři, kteří smlouvu v nevědomosti již podepsali, se mohou obrátit například na bezplatnou právní poradnu.

Dodávky elektrické energie jsou jen trikem podomních prodejců. Výhodnější cenu energie město skutečně v roce 2015 v aukci zajistilo, ale jen pro městské organizace.

„Pokud někdo takové smlouvy uzavřel, může se přijít poradit do bezplatné právní poradny, kterou provozujeme každé pondělí od 14 do 16 hodin. Navíc je možné od takovéto smlouvy do 15 dnů bez udání důvodu odstoupit," radí tajemnice městského úřadu Simona Randová.

Stejný problém zaznamenali obyvatelé Březové u Sokolova, Chodova či Ostrova. Podomní prodej je přitom ve městech a obcích většinou vyhláškou zakázaný.

V Sokolově tento zákaz platí od roku 2013. Prodejcům za porušení nařízení hrozí pokuta až 30 tisíc korun. V případě, že jde o právnickou osobu, až 200 tisíc korun.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio